1-1 هدف
هدف این آیین نامه تعیین حداقل ضوابط و مقررات برای طرح و اجرای ساختمانها در برابر اثرهای ناشی از زلزله است، به طوری که با رعایت آن انتظار میرود:
1- ساختمانهای با “اهمیت متوسط” در اثر زلزله طرح، آسیب عمده سازهای و غیر سازهای نبینند و تلفات جانی در آنها حداقل باشد.
۲- ساختمانهای با “اهمیت زیاد” در اثر زلزله طرح، آسیب عمده نبینند، به طوری که در زمان کوتاهی قابل مرمت باشند.
٣- ساختمانهای با “اهمیت خیلی زیاد”، در اثر زلزله طرح، تغییر مقاومت و سختی در اجزای سازهای و غیرسازه ای نداشته باشند، به طوری که بهره برداری از آنها امکان پذیر باشد.
۴- کلیه ساختمانهای بلندتر از ۵۰ متر و یا بیشتر از ۱۵ طبقه و نیز کلیه ساختمانهای با اهمیت زیاد و خیلی زیاد در اثر زلزله بهره برداری آسیبی نبینند و قابلیت بهره برداری خود را حفظ نمایند.
2-1 زلزلههای مبنای طراحی
زلزلههای مبنای طراحی در این آیین نامه به شرح زیر میباشند:
الف- “زلزله طرح” زلزلهای است که احتمال فرا گذشت آن در ۵۰ سال ده درصد باشد. دوره بازگشت این زلزله ۴۷۵ سال است.
ب- “زلزله بهره برداری” زلزلهای است که احتمال فراگذشت آن در ۵۰ سال درصد باشد. دوره بازگشت این زلزله حدود ۱۰ سال است.
3-1 حدود کاربرد
1-3-1 این آیین نامه برای طرح و اجرای ساختمانهای بتن آرمه، فولادی، چوبی و ساختمانهای با مصالح بنایی به کار میرود.
2-3-1 سازههای زیر مشمول این آیین نامه نیستند :
سازههای خاص مانند سدها، پلها، اسکلهها و سازههای دریایی و نیروگاههای هستهای. در طرح این ساختمانها باید ضوابط ویژهای که در آیین نامههای خاص آنها تعیین میشود، رعایت گردد. در این ضوابط ویژه، در هر حال شتاب مبنای طرح نباید کمتر از مقدار مندرج در این آیین نامه در نظر گرفته شود. در مواردی که برای این ساختمانها مطالعات خاص لرزه خیزی ساختگاه انجام میشود، نتیجه آنها میتواند ملاک عمل قرار گیرد، مشروط بر آنکه مقادیر طیف طرح ویژه ساختگاه از ۸۰ درصد مقادیر طیف طرح استاندارد مطابق بند (۲-۵-۱)، بدون در نظر گرفتن ضرایب اهمیت I و رفتار Ru، کمتر نباشد.
3-3-1 ساختمانهای آجری مسلح و ساختمانهای بلوک سیمانی مسلح که در آنها از مصالح بنایی برای تحمل فشار و از میلگردهای فولادی برای تحمل کشش استفاده میشود، مشمول ضوابط و مقررات فصل سوم این آیین نامه میشوند. طراحی این گونه ساختمانها تا زمانی که آیین نامه ویژهای در مورد آنها تدوین نگردیده است، باید بر اساس یکی از آیین نامههای معتبر بین المللی باشد، در غیر اینصورت ضوابط کلی و مقررات مربوط به ساختمانهای با مصالح بنایی کلافدار، مندرج در فصل هفتم این آیین نامه، باید در مورد این ساختمانها نیز رعایت گردد.
4-1 ملاحظات معماری
۱-۴-۱ برای حذف و یا کاهش خسارت و خرابی ناشی از ضربه ساختمانهای مجاور به یکدیگر، ساختمانها باید با پیش بینی درز انقطاع از یکدیگر جدا شده و یا با فاصلهای حداقل از مرز مشترک با زمینهای مجاور ساخته شوند. برای تأمین این منظور، در ساختمانهای با هشت طبقه و کمتر، فاصله هر طبقه از مرز زمین مجاور حداقل باید برابر پنج هزارم ارتفاع آن طبقه از روی تراز پایه باشد. در ساختمانهای با بیشتر از هشت طبقه و یا ساختمانهای با اهمیت “خیلی زیاد” و “زياد” با هر تعداد طبقه، عرض درز انقطاع باید با استفاده از ضابطه بند (۳-۵-۶) تعیین شود.
فاصله درز انقطاع را میتوان با مصالح کم مقاومت، که در هنگام وقوع زلزله بر اثر برخورد دو ساختمان به آسانی خرد میشوند، به نحو مناسبی پر نمود به طوری که پس از زلزله به سادگی قابل جایگزین کردن و بهسازی باشد.
2-4-1 پلان ساختمان باید تا حد امکان به شکل ساده و متقارن در دو امتداد عمود بر هم و بدون پیش آمدگی و پس رفتگی زیاد باشد و از ایجاد تغییرات نامتقارن پلان در ارتفاع ساختمان نیز حتی المقدور احتراز شود.
3-4-1 از احداث طرههای بزرگتر از 1/5 متر حتی المقدور احتراز شود.
4-4-1 از ایجاد بازشوهای بزرگ و مجاور یکدیگر در دیافراگمهای کفها خودداری شود.
5-4-1 از قرار دادن اجزای ساختمانی، تأسیساتی و یا کالاهای سنگین بر روی طرهها و عناصر لاغر و دهانههای بزرگ حتی المقدور پرهیز گردد.
6-4-1 با به کار گیری مصالح غیر سازهای سبک برای مواردی از قبیل کفسازی، سقف کاذب، تیغه بندی، نما و… وزن ساختمان به حداقل رسانده شود.
7-4-1 از ایجاد اختلاف سطح در کفها تا حدامکان خودداری شود.
8-4-1 از کاهش و افزایش مساحت زیربنای طبقات در ارتفاع، به طوری که تغییرات قابل ملاحظهای در جرم طبقات ایجاد شود، حتی المقدور پرهیز گردد.
5-1 ملاحظات کلی سازهای
1-5-1 کلیه عناصر باربر ساختمان باید به نحو مناسبی به هم پیوسته باشند تا در زمان زلزله عناصر مختلف از یکدیگر جدا نشده و ساختمان به طور یکپارچه عمل کند. در این مورد کفها باید به عناصر قائم باربر، قابها و یا دیوارها، به نحو مناسبی متصل باشند، و به طوری که بتوانند به صورت یک دیافراگم عمل نموده و نیروهای زلزله را به عناصر باربر جانبی منتقل نمایند.
2-5-1 ساختمان باید حداقل در هر دو امتداد افقی عمود بر هم و قائم قادر به تحمل نیروهای زلزله باشد و در هر یک از این امتدادها انتقال نیروها به شالوده به طور مناسب صورت گیرد.
3-5-1 عناصری که در طبقات مختلف بارهای قائم را تحمل مینمایند، تا حد امکان بر روی هم قرار داده شوند تا انتقال بار این عناصر به یکدیگر با واسطه عناصر افقی صورت نگیرد.
4-5-1 عناصری که نیروهای افقی زلزله را تحمل میکنند تا حد امکان به صورتی در نظر گرفته شوند، که انتقال نیروها به سمت شالوده به طور مستقیم انجام شود و عناصری که باهم کار میکنند در یک صفحه قائم قرار داشته باشند.
5-5-1 عناصر مقاوم در برابر نیروهای افقی زلزله به صورتی در نظر گرفته شوند که پیچش ناشی از این نیروها در طبقات به حداقل برسد. برای این منظور مناسب است فاصله مرکز جرم و مرکز سختی در هرطبقه در هر امتداد، کمتر از ۵ درصد بُعد ساختمان در آن امتداد باشد.
6-5-1 ساختمانها و اجزای آنها به نحوی طراحی گردند که شکل پذیری و مقاومت مناسب در آنها تأمین شده باشد.
7-5-1 در ساختمانهایی که در آنها از سیستم قاب خمشی برای مقابله با بار جانبی زلزله استفاده میشود، طراحی به نحوی صورت گیرد که تا حد امکان ستونها دیرتر از تیرها دچار خرابی شوند.
8-5-1 اجزای غیر سازهای مانند دیوارهای داخلی و نماها طوری اجرا شوند که تا حد امکان مانعی برای حرکت اعضای سازهای در زمان زلزله ایجاد نکنند. در غیر این صورت، اثر اندرکنش این اجزاء با سیستم سازه باید در تحلیل سازه در نظر گرفته شود.
9-5-1 از ایجاد ستونهای کوتاه، بخصوص در نورگیرهای زیرزمینها، حتی الامکان خودداری شود.
10-5-1 از به کار گیری سیستمهای مختلف سازهای در امتدادهای مختلف در پلان و در ارتفاع حتی المقدور خودداری شود.
6-1 گروه بندی ساختمانها بر حسب اهمیت
ساختمانها بر حسب نوع کاربری و میزان آسیب رسانی ناشی از خرابی آنها به چهار گروه اهمیت تقسیم میشوند:
گروه ۱- ساختمانهای «با اهمیت خیلی زیاده »
این گروه شامل دو دسته زیر است:
الف– ساختمانهای ضروری این گروه شامل ساختمانهایی است که قابل استفاده بودن آنها پس از وقوع زلزله اهمیت خاص دارد و وقفه در بهره برداری از آنها غیرمستقیم موجب افزایش تلفات و خسارات میشود؛ مانند بیمارستانها و درمانگاهها، مراکز آتش نشانی، مراکز و تأسیسات آبرسانی، ساختمانهای نیروگاهها و تأسیسات برق رسانی، برجهای مراقبت فرودگاهها، مراکز مخابرات، رادیو و تلویزیون، تأسیسات نظامی و انتظامی، مراکز کمک رسانی و به طور کلی تمام ساختمانهایی که استفاده از آنها در نجات و امداد مؤثر میباشد.
این گروه شامل ساختمانها و تأسیساتی است که خرابی آنها موجب انتشار گسترده مواد سمی و مضر در کوتاه مدت و درازمدت برای محیط زیست میشوند، مانند کارخانههای تولید کننده مواد شیمیایی خاص.
گروه ۲ – ساختمانهای «با اهمیت زیاد»
این گروه شامل سه دسته زیر است:
الف– ساختمانهایی که خرابی آنها موجب تلفات زیاد میشود، مانند مدارس، مساجد، استادیومها، سینما و تئاترها، سالنهای اجتماعات، فروشگاههای بزرگ، ترمینالهای مسافری و یا هر فضای سرپوشیده دیگری که محل تجمع بیش از ۳۰۰ نفر در زیر یک سقف باشد.
ب– ساختمانهایی که خرابی آنها سبب از دست رفتن ثروت ملی میگردد، مانند موزهها، کتابخانهها، و به طور کلی مراکزی که در آنها اسناد و مدارک ملی و یا آثار پر ارزش دیگری نگهداری میشود.
پ– ساختمانها و تأسیسات صنعتی که خرابی آنها موجب آلودگی محیط زیست و یا آتش سوزی وسیع میشود مانند پالایشگاهها، انبارهای سوخت و مراکز گاز رسانی.
گروه 3- ساختمانهای «با اهمیت متوسط»
این گروه ساختمانها شامل کلیه ساختمانهای مشمول این آیین نامه، بجز ساختمانهای عنوان شده در سه گروه دیگر میباشند، مانند ساختمانهای مسکونی و اداری و تجاری، هتلها، پارکینگهای چندطبقه، انبارها، کارگاهها، ساختمانهای صنعتی
گروه ۴- ساختمانهای «با اهمیت کم»
این گروه شامل دو دسته زیر است:
الف – ساختمانهایی که خسارت نسبتاً کمی از خرابی آنها حادث میشود و احتمال بروز تلفات جانی انسانی در آنها بسیار کم است، مانند انبارهای کشاورزی و سالنهای نگهداری دام.
ب- ساختمانهای موقتی که مدت بهره برداری از آنها کمتر از ۲ سال است.
7-1 گروه بندی ساختمانها بر حسب نظم کالبدی
ساختمانهایی که به لحاظ خصوصیات کالبدی شامل: شكل هندسی، توزیع جرم و توزیع سختی در پلان و در ارتفاع دارای یکی از مشخصات زیر باشند “نامنظم و در غیر این صورت “منظم” محسوب میشوند.
۱-۷-۱ نامنظمی در پلان
الف – نامنظمی هندسی: در مواردی که پس رفتگی همزمان در دو جهت در یکی از گوشههای ساختمان بیشتر از ۲۰ درصد طول پلان در آن جهت باشد.
ب-نامنظمی پیچشی: در مواردی که حداکثر تغییر مکان نسبی در یک انتهای ساختمان در هر طبقه، با احتساب پیچش تصادفی و با منظور کردن 1.0 = Aj بیشتر از ۲۰ درصد متوسط تغییر مکان نسبی در دو انتهای ساختمان در آن طبقه باشد. در این موارد نامنظمی” زیاد” و در مواردی که این اختلاف بیشتر از ۴۰ درصد باشد، نامنظمی “شديد” پیچشی توصیف میشود.
نامنظمیهای پیچشی تنها در مواردی که دیافراگمهای کفها صلب و یا نیمه صلب هستند کاربرد پیدا میکند.
پ-نامنظمی در دیافراگم: در مواردی که تغییر ناگهانی در مساحت دیافراگم، به میزان مجموع سطوح بازشوی بیشتر از ۵۰ درصد سطح طبقه، و یا تغییر ناگهانی در سختی دیافراگم، به میزان بیشتر از ۵۰ درصد سختی طبقات مجاور، وجود داشته باشد.
ت-نامنظمی خارج از صفحه: در مواردی که در سیستم باربر جانبی انقطاعی در مسیر انتقال نیروی جانبی، مانند تغییر صفحه، حداقل در یکی از اجزای باربر جانبی در طبقات، وجود داشته باشد .
ث- نامنظمی سیستمهای غیر موازی: در مواردی که بعضی اجزای قائم باربر جانبی به موازات محورهای متعامد اصلی ساختمان نباشد.
2-7-1 نامنظمی در ارتفاع
الف – نامنظمی هندسی: در مواردی که ابعاد افقی سیستم باربر جانبی در هر طبقه بیشتر از ۱۳۰ درصد آن در طبقات مجاور باشد.
ب- نامنظمی جرمی: در مواردی که جرم هر طبقه بیشتر از ۵۰ درصد با جرمهای طبقات مجاور تفاوت داشته باشد.
طبقات بام و خرپشته از این تعریف مستثنا هستند.
پ – نامنظمی قطع سیستم باربر جانبی: در مواردی که جزئی از سیستم بار بر جانبی در ارتفاع قطع شده باشد، به طوری که آثار ناشی از واژگونی روی تیرها، دالها، ستونها و دیوارهای تکیه گاهی تغییراتی ایجاد کند.
ت- نامنظمی مقاومت جانبی: در مواردی که مقاومت جانبی طبقه از ۸۰ درصد مقاومت جانبی طبقه روی خود کمتر باشد، چنین طبقهای اصطلاحاً “طبقه ضعیف” نامیده میشود. در مواردی که مقدار فوق به ۶۵ درصد کاهش یابد، طبقه اصطلاحاً “طبقه خیلی ضعیف” توصیف میشود.
ث- نامنظمی سختی جانبی: در مواردی که سختی جانبی هر طبقه کمتر از ۷۰ درصد سختی جانبی طبقه روی خود و یا کمتر از ۸۰ درصد متوسط سختیهای جانبی سه طبقه روی خود باشد. چنین طبقهای اصطلاحاً “طبقه نرم” نامیده میشود.
در مواردی که مقادیر فوق به ترتیب به ۶۰ درصد و ۷۰ درصد کاهش پیدا کنند، طبقه اصطلاحاً “طبقه خیلی نرم” توصیف میشود.
3-7-1 محدودیت در احداث ساختمانهای نامنظم
الف- احداث ساختمانهای با نامنظمی “طبقه خیلی ضعیف” در مناطق با خطر نسبی متوسط و بالاتر مجاز نیست و در مناطق با خطر نسبی کم، ارتفاع آنها نمیتواند بیش از سه طبقه و یا ۱۰ متر باشد.
ب- احداث ساختمانهای با نامنظمی از نوع “طبقه خیلی نرم” و “شدید پیچشی” در مناطق با خطر نسبی متوسط و بالاتر، تنها بر روی زمینهای نوع I، II و III مجاز است.
8-1 گروه بندی ساختمانها برحسب سیستم سازهای
ساختمانها بر حسب سیستم سازهای به شش گروه طبقه بندی میشوند:
۱-۸-۱ سیستم دیوارهای باربر
نوعی سیستم سازهای است که در آن بارهای قائم عمدتاً توسط دیوارهای باربر تحمل میشوند و مقاومت در برابر بارهای جانبی توسط دیوارهای باربر که به صورت دیوارهای برشی عمل میکنند، تأمین میگردد. دیوارهای متشکل از قابهای سبک فولادی سرد نورد که با تسمههای فولادی و یا صفحات پوششی فولادی مهار شدهاند، جزء این سیستم محسوب میشوند.
2-۸-1 سیستم قاب ساختمانی
نوعی سیستم سازهای است که در آن بارهای قائم عمدتاً توسط قابهای فضایی تحمل شده و مقاومت در برابر نیروهای جانبی توسط دیوارهای برشی یا قابهای مهاربندی شده تأمین میشود. قابهای ساختمانی در این سیستم میتوانند دارای اتصالات ساده و یا گیر دار باشند، ولی در تحمل بارهای جانبی مشارکت نخواهند داشت. قابهای گیردار باید قادر به تحمل اثر ناشی از اثر P-Δ باشند.
3-۸-1 سیستم قاب خمشی
نوعی سیستم سازهای است که در آن بارهای قائم توسط قابهای فضایی تحمل شده و مقاومت در برابر نیروهای جانبی نیز توسط قابهای خمشی تأمین میگردد. سازههای با قابهای خمشی کامل، و سازههای با قابهای خمشی در پیرامون و یا در قسمتی از پلان و قابهای با اتصالات ساده در سایر قسمتهای پلان نیز در این گروه جای دارند.
4-8-1 سیستم دوگانه یا ترکیبی
نوعی سیستم سازهای است که در آن :
الف – بارهای قائم عمدتاً توسط قابهای ساختمانی تحمل میشوند.
ب– مقاومت در برابر بارهای جانبی توسط مجموعهای از دیوارهای برشی یا قابهای مهاربندی شده همراه با مجموعهای از قابهای خمشی تأمین میشود. سهم برشگیری هر یک از دو مجموعه با توجه به سختی جانبی و اندر کنش آن دو، در تمام طبقات، تعیین میگردد.
پ– قابهای خمشی باید مستقلاً قادر به تحمل حداقل ۲۵ درصد نیروهای جانبی در تراز پایه و دیوارهای برشی یا قابهای مهاربندی شده باید مستقلاً قادر به تحمل حداقل ۵۰ درصد نیروهای جانبی در تراز پایه باشند.
تبصره ۱: در ساختمانهای کوتاهتر از هشت طبقه و یا با ارتفاع کمتر از ۳۰ متر به جای توزیع بار به نسبت سختی عناصر باربر جانبی، میتوان دیوارهای برشی یا قابهای مهاربندی شده را برای ۱۰۰ درصد بار جانبی و مجموعه قابهای خمشی را برای ۳۰ درصد بار جانبی طراحی کرد.
تبصره ۲: در مواردی که قابهای خمشی الزام بند (پ) را اقناع نکنند، سیستم دوگانه جزء سیستم قاب ساختمانی محسوب میشود، و در مواردی که دیوارهای برشی یا قابهای مهاربندی شده الزام بند فوق را اقناع نکنند، ضریب رفتار R در آن باید برابر ضریب رفتار در سیستم قاب خمشی با شکل پذیری متناظر در نظر گرفته شود.
5-۸-1 سیستم ستون کنسولی
نوعی سیستم سازهای است که در آن نیروهای جانبی توسط ستونها به صورت کنسولی تحمل میشوند.
6-8-1 سایر سیستمهای سازهای
در این آیین نامه استفاده از سیستمهای سازهای، غیر از آنچه در بالا عنوان شده، به شرطی مجاز است که ویژگیهای آنها در ارتباط با بارهای قائم و زلزله توسط یکی از آیین نامههای معتبر جهانی، به تأیید کمیته اجرایی این آیین نامه رسیده باشد.