9-13-weak-current-facilities

9-13 تأسیسات جریان ضعیف

 

1-9-13 کلیات

تأسیسات جریان ضعیف ساختمان در صورت نیاز طرح شرایط کاربری بهره برداری و غیره شامل هر یک از سیستم های زیر خواهد بود:

  • سیستم تلفن
  • مرکز تلفن مخابرات و ارتباطات
  • سیستم اعلام حریق
  • سیستم اعلام نشت گاز سوخت
  • سیستم اعلام خطر گاز مونواکسید کربن
  • سیستم در بازکن و زنگ اخبار
  • سیستم احضار
  • سیستم صوتی و اعلام خطر
  • سیستم صوتی آنالوگ مراکز تجمع و همایش
  • سیستم آنتن مرکزی تلویزیون و ماهواره
  • سیستم شبکه کامپیوتر و فن آوری اطلاعات (IT)
  • سیستم مدیریت هوشمند ساختمان و سیستم مدیریت انرژی
  • سیستم چندرسانه ای
  • سیستم تابلوهای نمایشگر دیجیتال و نمایش تصویری
  • سیستم تلویزیون مداربسته (دوربین مداربسته – CCTV)
  • سیستم کنترل تردد و حراستی
  • سیستم اعلام و هشدار سرقت
  • سیستم کنترل عبور و راه بندها
  • سیستم حضور و غیاب
  • سیستم ویدیو پروژکتور، سیستم های صوتی و تصویری ویژه
  • سیستم های کنترل و ابزار دقیق
  • سیستم ترجمه همزمان
  • سیستم کنفرانس
  • سیستم مدیریت پارکینگ
  • سیستم صوتی دیجیتال مراکز تجمع و همایش
  • سیستم تلفن آتش نشان
  • سیستم شبکه فرمان حسگر (سنسور) زلزله
  • سایر سیستم های دیگر که مورد نیاز ساختمان باشد.

1-1-9-13 علاوه بر رعایت کلیه دستورالعمل ها و راهنمایی های سازندگان معتبر اینگونه سیستم ها و همچنین دستورالعملها و راهنماییهای سازمانهایی که ممکن است بر سیستم های یاد شده نظارت داشته باشند (شرکت مخابرات سازمان آتش نشانی و غیره) لازم است مقررات این فصل نیز رعایت شود. در صورت وجود مغایرت به مقرراتی که از نظر ایمنی ارجحیت دارد عمل خواهد شد. تشخیص این ارجحیت با مقام مجری مقررات خواهد بود.

1-1-1-9-13 در ساختمان های مسکونی، اداری خصوصی و ساختمان های اداری عمومی، که بنا به دلایل خاص و یا محدودیتهای معماری و غیره تأمین اتاق برق در طبقات ساختمان جهت نصب سیستم های جریان ضعیف امکان پذیر نباشد. پیش بینی تابلو و یا جعبه تجهیزات و یا ترمینال مستقل برای نصب اجزاء و تجهیزات هر یک از سیستم های جریان ضعیف در طبقات ساختمان و در محلهای مناسب و به تعداد مورد نیاز، الزامی است.

2-1-9-13 مدارهای هر یک از سیستم های جریان ضعیف باید به طور مستقل کشیده شود. جز در مواردی که مجاز اعلام می شود، نباید با مدارهای سیستم های دیگر، به خصوص با مدارهای قدرت (روشنایی، پریز، موتور و غیره) یکجا کشیده شود.

تبصره: نباید از رشته های مختلف یک کابل یا هادی های کشیده شده در یک لوله، برای سیستم های مختلف یا مدارهای قدرت استفاده شود.

1-2-1-9-13 در موارد زیر میتوان از کشیدن مدارهای سیستم های ذکر شده به صورت یکجا در کنار هم استفاده کرد، مشروط به اینکه ولتاژ هیچ یک از هادی ها از ولتاژ اسمی عایق بندی هادی های جریان ضعیف مورد استفاده تجاوز نکند:

الف) تلفن نمابر و نظایر آن

ب) زنگ اخبار احضار در بازکن

پ) خطوط ارتباطی سیستم اعلام حریق با مرکز آتش نشانی یا پانل تکرار کننده (در صورت وجود)

3-1-9-13 کلیه مقررات عمومی مربوط به سیم کشی کابل کشی مدارها و تجهیزات (بخشهای 13-7 و ۱۳-۸) در مورد مدارهای تأسیسات جریان ضعیف نیز نافذند.

4-1-9-13 کابل ها و یا سیم های مربوط به هر سیستم باید از نظر قطر و یا سطح مقطع و نوع و مشخصات آن برای سیستم مورد نظر، مناسب باشد.

5-1-9-13 دفن کابل های جریان ضعیف در زمین به شرطی مجاز خواهد بود که نوع و مشخصات کابل برای این کار مناسب باشد.

6-1-9-13 چنانچه کابل های سیستم های جریان ضعیف در یک کانال بصورت دفنی یا در یک مجرای بنایی و نظایر آن همراه با کابل های قدرت کشیده شوند، باید نوعی حصار بنایی (آجر، دیوار آجری، یا دال بتنی) آنها را از هم جدا کند.

در کانال های کابل کشی و یا تونلهایی که مخصوص عبور کابل و لوله های سیستم های تأسیسات مکانیکی و غیره تعبیه شده اند و کابل های موجود در آنها بر روی سینی، نردبان و یا رُک کشیده می شوند، می بایست حداقل ۳۰ سانتیمتر فاصله بین کابل های غیر هم ولتاژ و مخصوص همچنین بین کابل ها و لوله ها رعایت شود.

7-1-9-13 حداقل فاصله کابل های سیستم های جریان ضعیف و خطوط تلفن و مخابرات (غیر فیبر نوری) در مسیرهای موازی و یا متقاطع با خطوط شبکه گاز طبیعی برابر ۴۰ سانتی متر بوده و در صورت استفاده از کابل های فیبر نوری برای سیستم های مذکور، حداقل فاصله در مسیرهای موازی برابر ۶۰ سانتیمتر و در مسیرهای متقاطع برابر ۴۰ سانتیمتر خواهد بود (مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان).

8-1-9-13 در ساختمان های طبقه بندی شده در جدول شماره ۱۳-۹-۱-۸، عمده ترین سیستم های جریان ضعیف الزامی و اختیاری تعیین گردیده است.

جدول ۱۳-۹-۱-۸ حداقل سیستم های جریان ضعیف الزامی و اختیاری
نوع سیستم

نوع ساختمان

تلفن سیستم احضار دربازکن اعلام حریق سیستم صوتی آنتن مرکزی شبکه کامپیوتر سیستم تلویزیون مدار بسته
تعداد طبقات مسکونی کمتر از ۵ طبقه + + *
تعداد طبقات مسکونی ۵ طبقه و بیشتر + + + +
اداری، تجاری خدمات عمومی + + + + + +
بیمارستانها و بناهای درمانی + + + + + + +
مراکز اجتماع (مساجد، تئاترها، سینماها، سالنها و نظایر آن) + + + + + +
+: سیستم الزامی                – : سیستم اختیاری            * طبق ضوابط سازمان آتش نشانی

1-8-1-9-3 در همه ساختمان ها علاوه بر سیستم های مندرج در جدول شماره ۱۳-۹-۱-۸ از هر یک از سیستم های دیگر جریان ضعیف که در ردیف ۱۳-۹-۱ ذکر شده است، با توجه به نیاز طرح و بهره برداری به عنوان سیستم های اختیاری میتوان استفاده نمود. الزام به استفاده از بعضی از سیستم های اختیاری تابع مقررات، ضوابط و یا دستورالعمل های مربوطه خواهد بود.

9-1-9-13 قطر یا سطح مقطع هادی های مربوط به هر یک از سیستم های جدول شماره 13-9-1-8 نباید از مقادیر داده شده در جدول شماره ۱۳-۹-۱-۹ کمتر باشد.

جدول ۱۳-۹-۱-۹ حداقل قطر یا سطح مقطع هادی های جریان ضعیف
سیستم تلفن زنگ و احضار دربازکن اعلام حریق سیستم صوتی آنتن مرکزی شبکه کامپیوتر سیستم تلویزیون مدار بسته
حداقل قطر یا سطح مقطع قطر 0/6 میلی متر * 1/5 میلی مترمبع کابل هم محور 75 اهم* * *
* مطابق نیاز ،سیستم استانداردها و پروتکلهای مربوطه و یا دستورالعملهای سازنده سیستم

تبصره ۱: حداقل قطر یا سطح مقطع هادی های اشاره شده در جدول شماره ۱۳-۹-۱-۹ مربوط به سیستم های جریان ضعیف از نوع متعارف (معمولی) می باشد.

تبصره ۲: نوع و مشخصات کابل ها و یا سیم های سیستم جریان ضعیف مورد اشاره در ردیف 13-9-1 براساس نیاز سیستم،  استانداردها و یا پروتکل های مربوطه و یا دستورالعمل سازندگان  آنها تعیین می گردد.

2-9-13 سیستم تلفن

1-2-9-13 در ساختمان هایی که مراکز اختصاصی تلفن (متعارف) دارند، لازم است اتاق مرکز و یا اتاقهای سایر تجهیزات مربوط به سیستم تلفن در محلی مناسب از نظر ارتباط با شبکه تلفن شهری و مدارهای داخلی ساختمان، پیش بینی شود و از آن جز برای نصب تجهیزات مربوط به تلفن و در صورت داشتن فضای کافی برای دیگر تجهیزات جریان ضعیف، برای هیچ منظور دیگری استفاده نشود. اتاق و راهروهای اطراف کابینت ها و میزهای مربوط به سیستم، باید برای انجام کلیه عملیات سرویس و تعمیرات دارای ابعاد کافی باشد.

2-2-9-13 در ساختمان های فاقد مرکز تلفن اختصاصی (متعارف)، محل جعبه ترمینال اصلی که خطوط ورودی تلفن به آن وصل می شود باید به نحوی انتخاب شود که ارتباط بین این جعبه و خطوط شبکه شهری و جعبه ترمینال های فرعی به سهولت انجام شود. در صورتی که ساختمان بر اساس شرایط شرکت مخابرات نیاز به فضای مستقل جهت موارد فوق داشته باشد، تمهیدات لازم باید پیش بینی شود.

3-2-9-13 جعبه ترمینالهای اصلی و فرعی باید با توجه به توسعه های بعدی پیش بینی شوند و برای اتصالات اضافی فضای کافی داشته و به ترمینال زمین مجهز باشند.

4-2-9-13 ارتباط بین جعبه ترمینال های فرعی و جعبه ترمینال های نیمه اصلی یا جعبه ترمینال مرکز تلفن باید با کابل کشیده شده در لوله ها یا مجاری کابل انجام شود.

5-2-9-13 کابل های مورد استفاده در سیستم های تلفن باید دارای نوعی پرده فلزی مانند شیلد یا فویل فلزی بوده و شامل یک رشته هادی مخصوص اتصال زمین نیز باشند.

6-2-9-13 هادی های اتصال زمین سیم ها و یا کابل های تلفن باید از طریق یک هادی حفاظتی، جعبه ترمینال اصلی تلفن یا مرکز تلفن را به ترمینال یا شینه اصلی اتصال زمین ساختمان متصل کنند.

7-2-9-13 در صورت استفاده از سیستم تلفن تحت IP بجای سیستم تلفن متعارف آن در ساختمان ها به ردیف 13-9-7-4-1 مراجعه شود.

3-9-13 سیستم های احضار در بازکن (ارتباط صوتی و یا صوتی – تصویری) و زنگ اخبار

1-3-9-13 رعایت دستورالعمل سازندگان سیستم های فوق در طراحی و بکارگیری اجزاء و تجهیزات آن الزامی است.

2-3-9-13 انتخاب نوع هادی، قطر یا سطح مقطع و تعداد هادی ها و سایر مشخصات کابل و یا سیم در هر سیستم باید با توجه به توصیه های سازنده سیستم انجام شود.

4-9-13  سیستم اعلام حریق

1-4-9-13 مراکز سیستم اعلام حریق باید از نوع تحت مراقبت دائم باشد، به گونه ای که عمل یکی از دتکتورها و یا شستی های اعلام حریق و یا سایر اجزاء سیستم اعلام حریق، در تابلوی مرکزی مشخص و وقوع حریق را اعلام نماید.

قطعی یا بروز اتصالی در هر مدار باید به نحوی مطلوب اعلام و ثبت شود. بروز خرابی از هر نوع، در یک مدار و یا اجزای سیستم اعلام حریق نباید سبب از کار افتادن سایر مدارها یا کل سیستم شود. هر مرکز باید به وسایل تأمین نیروی برق ایمنی مخصوص به خود (باتری، دستگاه شارژ کننده و غیره) مجهز باشد تا سیستم همیشه آماده به کار باشد.

تبصره: سیستم اعلام حریق به دو نوع متعارف و آدرس پذیر تقسیم می شود.

2-4-9-13 مرکز سیستم اعلام حریق باید در محلی که خارج از دسترس عموم است نصب شود و به طور دائم تحت مراقبت افراد کارآزموده باشد.

3-4-9-13 کلیه مدارهای سیستم اعلام حریق باید مستقل از سایر سیستم ها کشیده شود.

4-4-9-13 در ساختمان هایی که به سیستم اعلام حریق مجهز می شوند، علاوه بر محلهای نصب انواع دتکتورها برحسب ضرورت، حداقل در محلهای زیر نیز باید دتکتور مناسب با نوع کاربری و شرایط محیط (دودی، حرارتی، ترکیبی و غیره) نصب شود.

الف) اتاقهای ترانسفورماتور، اتاقهای تابلوهای برق (اتاق برق) و اتاق تجهیزات سیستم های جریان ضعیف

ب) اتاقهای مربوط به تأسیسات مکانیکی

پ) تونلهای تأسیساتی

ت) موتورخانه چاه و فضای انتظار جلوی آسانسور (مبحث ۱۵ مقررات ملی ساختمان)

ث) راهروها، پلکانهای خروج و راه های خروج الزامی

ج) اتاق مراکز تلفن، مراکز سیستم های جریان ضعیف، مرکز کامپیوتر و فن آوری اطلاعات (IT)

5-4-9-13 پلکانها، چاه آسانسور و شفتهای عمودی ساختمان، در سیستم اعلام حریق متعارف باید بصورت یک منطقه مستقل در نظر گرفته شود.

6-4-9-13 آژیرهای سیستم اعلام حریق متعارف باید حداقل دارای دو مدار باشند.

7-4-9-13 طراحی و اجرای سیستم اعلام حریق باید مطابق مقررات و یا ضوابط سازمان آتش نشانی انجام گیرد. در صورت وجود مغایرت به مقرراتی که از نظر ایمنی ارجحیت دارد عمل خواهد شد.

8-4-9-13 برای ملاحظه سایر موارد و نکات عمده سیستم اعلام حریق به پیوست شماره ۴ مراجعه شود.

5-9-13  سیستم صوتی و اعلام خطر

1-5-9-13 دستگاه های مرکز تقویت و پخش سیستم صوتی (پیام رسانی) متعارف باید از نوع با ولتاژ زیاد (۷۰ و ۱۰۰ ولت) و یا امپدانس زیاد باشد. قدرت اسمی سینوسی سیستم باید حداقل معادل جمع قدرت بلندگوها، با احتساب قدرت خروجی از ترانسفورماتورهای تطبیق آنها و افت توان در مسیرهای سیم کشی باشد.

هر مدار خروجی از مرکز باید مجهز به وسیله حفاظت مخصوص به خود باشد، به نحوی که خرابی یک مدار سبب از کارافتادگی کل سیستم نشود. انجام کلیه اتصالات باید با بکارگیری اتصالهای مخصوص برای هر مورد انجام شود.

2-5-9-13 استفاده از سیستم صوتی برای اعلام خطر با توجه به نیاز، زیربنا، شرایط، نوع کاربری و بهره برداری، در ساختمان های بلندمرتبه، ساختمان های خاص و غیره باید منطبق بر موارد مرتبط در مبحث ۳ مقررات ملی ساختمان و یا استانداردهای معتبر باشد.

مرکز سیستم صوتی با اعلام خطر باید خصوصیاتی از قبیل اولویت دادن به پخش خبرهای خطر و نیز توانایی ارتباط با مرکز سیستم اعلام حریق و نیز سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (BMS) را داشته باشد.

1-2-5-9-13 در صورت استفاده از سیستم صوتی و اعلام خطر تحت IP بجای سیستم صوتی و اعلام خطر متعارف آن در ساختمان ها به ردیف ۱۳-۹-۷-۴-۲ مراجعه شود.

3-5-9-13 هادی های مدار میکروفن باید مخصوص این کار (مجهز به شیلد حفاظتی و نظایر آن) باشد و همراه با هیچ مدار دیگری مانند مدار بلندگو به داخل یک لوله هدایت نشوند.

4-5-9-13 مدارهای تغذیه کننده بلندگوها باید مستقل از سیستم های دیگر و در داخل لوله های فولادی اجرا گردد، مگر آنکه کابل مدارها، دارای نوعی پرده فلزی مانند شیلد یا فویل، که نهایتاً به سیستم اتصال زمین وصل می گردد، باشد که در این صورت استفاده از لوله پلاستیکی برای لوله کشی مدارهای صوتی مجاز خواهد بود.

5-5-9-13 کلیه اتصالات مربوط به ترانسفورماتورهای تطبیق بلندگوها باید با لحیم کاری یا با استفاده از لحیم کاری و اتصالهای مخصوص اجرا شود. استفاده از اتصالات پیچی، جز در مواردی که اجزای سیستم مجهز به این گونه اتصالی ها باشند، ممنوع است.

6-5-9-13 در ساختمان هایی که به سیستم صوتی مجهز می شوند، علاوه بر محلهای نصب انواع بلندگو برحسب ضرورت، در محل های زیر نیز باید بلندگو نصب شود:

الف) کابین آسانسور

ب) فضای انتظار جلوی آسانسور

پ) راهروها، پلکانهای خروج، سرسراها و راه های خروج الزامی

7-5-9-13 کابل تغذیه مدار بلندگوها در سیستم صوتی و اعلام خطر از نوع متعارف و یا تحت IP، باید از نوع مقاوم در مقابل حریق بوده و براساس استانداردهای معتبر تولید شده باشد، سایر مشخصات این کابل نیز باید طبق توصیه سازندگان معتبر سیستم انتخاب شود. لازم به ذکر است سیستم صوتی متعارف و بدون سیستم اعلام خطر، الزامی به استفاده از کابل مقاوم در مقابل حریق برای تغذیه مدار بلندگوها نمی باشد.

6-9-13 سیستم آنتن مرکزی تلویزیون و ماهواره

1-6-9-13 سیستم آنتن مرکزی متعارف برای دریافت و توزیع سیگنالهای تلویزیونی در ساختمان، به کار می رود. این سیستم شامل اجزاء مورد نیاز طرح از قبیل آنتن تمام کانال، تقویت کننده مرکزی، مخلوط کننده سیگنال، تقویت کننده خط (میانی)، تضعیف کننده سیگنال، منبع تغذیه، جعبه تقسیم عبوری (با یک عبور و با یک و یا چند انشعاب)، جعبه تقسیم انشعابی (با یک ورود و چند انشعاب) پریز تلویزیون میانی، پریز تلویزیون انتهایی، شبکه کابل کشی، اتصالات مخصوص (BNC) و غیره است و رعایت موارد زیر در طرح این سیستم الزامی می باشد:

الف) آنتن باید دارای پهنای باند مناسب برای دریافت کلیه کانالهای موجود در منطقه نصب، بهره مناسب و دارای مشخصات مکانیکی لازم برای مقابله با تغییرات شدید جوی، بادهای شدید، زنگ زدگی و غیره بوده و نیز دارای میله یا لوله فلزی مناسب جهت نصب باشد.

ب) آنتن باید در مکانی نصب گردد که مناسب ترین شرایط را برای دریافت سیگنالها فراهم نماید و از موانع ساختمانی، قطعات فلزی،  دودکش، سایر آنتن ها و غیره فاصله مناسب داشته باشد.

پ) باید محل مناسب و قابل دسترس برای نصب تجهیزات مرکزی و اجزای مشترک سیستم در نظر گرفته شود.

ت) مرکز تقویت سیگنال سیستم باید کلیه کانالهای قابل دریافت در منطقه نصب را شامل شده و ضریب تقویت و یا حداقل قدرت آن معادل حداکثر افت سطح سیگنال در شبکه توزیع و اجزاء سیستم در نظر گرفته شود، تا بدین طریق سطح سیگنال بهینه موجود در منطقه قابل دریافت گردد.

ث) برای جلوگیری از اثرات اضافه ولتاژ ناشی از صاعقه و غیره، اجزای فلزی سیستم از قبیل پایه فلزی آنتن، جعبه تقسیم های فلزی پرده فلزی (شیلد) کابل آنتن و غیره باید به سیستم همبندی برای هم ولتاژ کردن متصل شوند.

2-6-9-13 سیستم آنتن ماهواره (غیر از سیستم تحت IP ) برای دریافت و توزیع سیگنال تلویزیونی و رادیویی ماهواره ایی در ساختمان به کار گرفته می شود. این سیستم شامل اجزاء مورد  نیاز طرح از قبیل آنتن بشقابی، LNB با یک و یا چند خروجی برای پلاریزاسیون های افقی و عمودی و نیز فرکانسهای بالا و پایین ماهواره، سوییچ ماهواره، تقویت کننده سیگنال، منبع تغذیه، شبکه کابل کشی، پریز مخصوص ماهواره، اتصالات مخصوص (BNC) و غیره است. رعایت موارد زیر در طرح این سیستم الزامی می باشد:

الف) آنتن باید دارای قطر مناسب برای دریافت سطوح سیگنال موجود در منطقه نصب را دارا باشد و نیز دارای مشخصات مکانیکی لازم برای مقابله با تغییرات شدید جوی، بادهای شدید، زنگ زدگی و غیره بوده و دارای پایه فلزی مناسب جهت نصب باشد.

ب) رعایت موارد مشابه در بندهای ب تا ث از ردیف ۱۳-۹-۶-۱- در سیستم آنتن ماهواره نیز الزامی است.

3-6-9-13 کابل شبکه و سیستم توزیع آنتن مرکزی تلویزیون و ماهواره با توجه به نوع سیستم، مرکز آن و ساختار شبکه کابل کشی، می تواند کابل نوع هم محور (کواکسیال) با امپدانس مشخصه ۷۵ اهم و یا کابلی که سازنده سیستم توصیه می نماید انتخاب گردد.

4-6-9-13 مدارهای سیستم آنتن مرکزی تلویزیون و ماهواره باید به صورت مستقل از دیگر سیستم ها در مجاری مخصوص آن مدارها هدایت شوند.

5-6-9-13 در صورت استفاده از سیستم آنتن مرکزی و ماهواره تحت IP بجای سیستم متعارف آن در ساختمان ها به ردیف 13-9-7-9-4 مراجعه شود.

تبصره: رعایت موارد مشابه در ردیف ۱۳-۹-۶-۴ و نیز بندهای (ب تا ث) از ردیف ۱۳-۹-۶-۱ برای سیستم آنتن مرکزی و ماهواره تحت IP نیز الزامی است.

7-9-13 شبکه کامپیوتر

1-7-9-13 کلیات

به دلیل پیشرفت فن آوری داده، فن آوری اطلاعات، محیط چندرسانه ای، اینترنت، اترنت و شبکه بی سیم آنها کامپیوتر و غیره ایجاب می نماید که برای تأمین ارتباطات لازم بین این شبکه ها، برای ساختمان هایی که به این سیستم ها نیاز دارند شبکه کامپیوتر مناسب، در نظر گرفته شود.

تبصره ۱: در این مقررات فقط به بخش غیر فعال شبکه کامپیوتر و در قالب تأسیسات برقی و بصورت عام اشاره شده و از پرداختن به موارد بخش فعال شبکه و غیره که در حوزه تخصصی بخش فن آوری اطلاعات قرار دارد، پرهیز شده است.

تبصره ۲: رعایت مقررات عمومی ذکر شده در این مقررات مربوط به کابل کشی مدارها، در خصوص کابل کشی شبکه کامپیوتر نیز الزامی است.

2-7-9-13 ساختار شبکه کامپیوتر

توپولوژی مورد استفاده در شبکه کامپیوتر دارای ساختار ستاره بوده و طراحی آن با توجه به نیاز ساختمان کاربری شبکه، گستردگی، حجم انتقال اطلاعات، سرعت انتقال اطلاعات و غیره انجام و شامل اجزائی به قرار زیر است:

1-2-7-9-13 پریز مخصوص شبکه کامپیوتر (پریز (RJ45)

از نوع روکار، توکار،  با یک و یا چند سوکت، مدولار و یا معمولی، که باید بر اساس استانداردهای معتبر بین المللی تولید شده باشد.

2-2-7-9-13 کابل چند زوج بهم تابیده مسی (کابل مسی شبکه)

انتخاب و استفاده از کابل های چندزوج بهم تابیده با هادی مسی، که برای کابل کشی جهت اتصال پریزهای شبکه کامپیوتر به تجهیزات رکهای فرعی شبکه کامپیوتر در ساختمان (رک های منطقه ای) بکار می رود باید به نکات زیر توجه شود:

الف) نوع کابل شبکه که با توجه به حجم اطلاعات انتقالی در شبکه، سرعت انتقال اطلاعات، سرعت اتصال کاربران و سایر عوامل دیگر بر اساس رده بندی آن تعیین می گردد.

ب) در نظر گرفتن شرایط محیطی نصب، مسیر اجرا، نوع اجرا و دسترسی، تداخل امواج الکترومغناطیسی، میزان اثر نویز ناشی از سایر سیستم های تأسیسات برقی و غیره، که در انتخاب نوع کابل، از قبیل کابل بدون شیلد، شیلددار، فویلدار و غیره مؤثر می باشد.

پ) رعایت حداکثر طول مجاز قابل استفاده از این کابل ها در طرح شبکه، که پریزهای شبکه کامپیوتر را به پچ پانل و هاب سوییچ در رک فرعی شبکه کامپیوتر وصل می نماید و به آن اصطلاحاً طول کابل کشی افقی نیز می گویند، الزامی است.

ت) در انتخاب نوع مجاری جهت عبور کابل شبکه در ساختمان از قبیل لوله، ترانکینگ، سینی کابل، داکت کابل و غیره باید امکانات دسترسی به کابل ها نیز در نظر گرفته شود.

ث) سایر موارد و مشخصات دیگری که طبق نیاز شبکه کامپیوتر، استانداردها و پروتکل های بین المللی در انتخاب نوع کابل و کابل کشی آن را الزامی می نماید.

3-2-7-9-13 رک فرعی شبکه کامپیوتر

رک های فرعی شبکه کامپیوتر برای نصب تجهیزات شبکه کامپیوتر از قبیل پچ پانل، هاب سویچ، سایر سویچ ها و غیره بکار می رود.  این رکها دارای کیت های نگهدارنده افقی و عمودی کابل ها،  نوارهای برس دار عبور کابل (برای جلوگیری نفوذ گرد و خاک) منبع تغذیه برق رک، فن تهویه و غیره بوده و دارای مشخصات عمومی و شرایطی به قرار زیر می باشد:

الف) رکها باید دارای درِِ بازشو از قسمت جلو بوده و در صورت نیاز کابل کشی و نصب تجهیزات، دارای درِ قسمت پشت و دیواره های جانبی قابل برداشت و دارای بازشوهای لازم برای گردش  هوا نیز باشد.

ب) رک ها باید دارای عرض و عمق استاندارد و مناسب برای نصب تجهیزات شبکه باشد.

پ) ارتفاع رک و یا تعداد رک مورد نیاز، بر اساس تعداد واحدهای تجهیزات قابل نصب و مورد نیاز شبکه تعیین می گردد.

ت) تعداد واحدهای رک فرعی متناسب با تعداد و پورتهای پچ پانل، هاب سویچ، سایر سویچ ها، منبع تغذیه و غیره انتخاب می گردد.

تبصره: تعداد پورت های پچ پانل متناسب با تعداد خطوط شبکه کامپیوتر و تعداد پورت های سویچ ها متناسب با نیاز طرح انتخاب می گردد.

ث) منبع تغذیه این رک باید از طریق برق بدون وقفه تغذیه گردد.

ج) برای نصب رک های فرعی در ساختمان باید محل مناسب با توجه به طول مسیر کابل کشی افقی در نظر گرفته شود. محل نصب این رک ها، ترجیحاً اتاق برق سیستم های جریان ضعیف و یا اتاق تأسیسات برقی و یا کابینت مخصوص آن می باشد.

تبصره: در صورت نصب رک فرعی در اتاق برق تأسیسات برقی باید فاصله عملیاتی لازم برابر حداقل ۸۰ سانتیمتر با تأسیسات برق فشار ضعیف و تابلوهای برق رعایت گردد.

چ) سایر موارد و مشخصات دیگری که نیاز شبکه کامپیوتر و یا استانداردها و پروتکلهای بین المللی آن را الزامی می نماید.

تبصره: در صورت نیاز به شبکه اینترنت و تلفیق آن با شبکه بی سیم اینترنت برای پوشش دادن تبادل اطلاعات در بستر شبکه کامپیوتر، تجهیزات خاص این سیستم، در نقاط مورد نیاز ساختمان در نظر گرفته شود و امکانات لازم نیز در رک های فرعی شبکه کامپیوتر، پیش بینی گردد.

4-2-7-9-13 کابل پشتیبان شبکه کامپیوتر

کابل پشتیبان و یا مسیر اصلی شبکه کامپیوتر جهت ارتباط و اتصال رک های فرعی به رک و یا رک های اصلی شبکه کامپیوتر مستقر در مرکز کامپیوتر و یا چنانچه ساختمان دارای مرکز داده متعلق به خود باشد بکار می رود. این ارتباط و اتصال و نوع کابل آن بر اساس حجم اطلاعات، سرعت انتقال و اتصال کاربران، طول مسیر کابل کشی، پیش بینی امکانات لازم برای توسعه آینده، تعمیرات بهره برداری، نهایتاً نیاز کلی شبکه کامپیوتر و یا فن آوری اطلاعات (IT) و غیره تعیین می گردد. در انتخاب نوع کابل پشتیبان و کابل کشی آن، باید به نکات زیر توجه شود :

الف) کابل های پشتیبان اکثراً از نوع فیبر نوری می باشند. کابل چند زوج بهم تابیده مسی در صورت پاسخگو بودن به حداکثر طول مجاز میتواند به عنوان کابل پشتیبان با در نظر گرفتن شرایط طرح مورد استفاده قرار گیرد.

ب) تعداد رشته های کابل فیبر نوری، نوع چند مود و یا تک مود و تعداد رشته و سایر مشخصات دیگر آن بر اساس نیاز طرح و شبکه کامپیوتر تعیین می گردد.

پ) توپولوژی مورد استفاده در کابل کشی کابل پشتیبان نیز دارای ساختار ستاره می باشد.

ت) رعایت حداکثر طول مجاز کابل فیبر نوری در کابل کشی کابل پشتیبان الزامی است.

ث) در انتخاب نوع مجاری جهت عبور کابل پشتیبان از قبیل لوله، سینی کابل، نردبان کابل، داکت کابل، شفت عبور کابل، باید امکانات دسترسی به کابل ها نیز در نظر گرفته شود.

ج) سایر موارد و مشخصات دیگری که نیاز شبکه کامپیوتر و یا استانداردها و پروتکلهای بین المللی در انتخاب کابل پشتیبان آن را الزامی می نماید.

5-2-7-9-13 رک اصلی شبکه کامپیوتر

این رک ها در مرکز کامپیوتر و یا فضای معادل آن و یا چنانچه ساختمان دارای مرکز داده و متعلـق به خود باشد مستقر می شود. رک های فرعی ساختمان از طریق کابل پشتیبان شبکه کامپیوتر با توپولوژی ستاره به رک و یا رکهای اصلی متصل می گردند. در این رک ها تجهیزات اصلی شبکه کامپیوتر از قبیل پچ پانلها، سویچ ها، سرورها، کیت های نگهدارنده افقی و عمودی کابل ها، نوارهای برس دار عبور کابل، منبع تغذیه رک فن تهویه و غیره که مشخصات آنها توسط متخصصین شبکه کامپیوتر یا فنآوری اطلاعات تعیین می گردد، نصب می شود. این رک علاوه بر موارد عمومی ردیف 13-9-7-2-3 باید دارای مشخصات و شرایط زیر باشد:

الف) رک ها باید دارای در بازشو از قسمت جلو و پشت و نیز دیواره های جانبی قابل برداشت باشد.

ب) برای نصب این رکها در مرکز کامپیوتر و یا مرکز داده باید هماهنگی لازم بعمل آمده و شرایط مورد نیاز فراهم گردد.

پ) منبع تغذیه این رک باید از طریق برق بدون وقفه تغذیه گردد.

تبصره ۱: در نحوه و تأمین پایداری تغذیه برق رک های اصلی، نحوه نصب و چیدمان، تهویه رک ها، رعایت فاصله کابل های مسی مربوط به داده و برق نیازهای تأسیسات برقی، مکانیکی، معماری، سازه و غیره در مرکز داده، باید موارد مرتبط در استانداردهای ANSI/TIA-942 و ANSI/BICSI-002 ، رعایت شود.

تبصره ۲: چنانچه شبکه کامپیوتر ساختمانی فقط یک رک فرعی کامپیوتر داشته باشد. این رک، به عنوان رک اصلی تلقی شده و دارای عملکرد و خصوصیات رک اصلی خواهد بود.

3-7-9-13 مرکز داده

مرکز داده، هم بصورت ساختمان مستقل و یا جزئی از یک ساختمان که دارای این مرکز نیز می باشد، طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد. مرکز داده دارای چهار رده بندی (Tier) از نظر مشخصات، امنیت، تداوم فعالیت و غیره (Tier1, Tier2, Tier3, Tier4)  بوده که در استانداردهای ANSI/TIA-942  و ANSI/BICSI-002 تعریف و مشخص گردیده است. رده بندی های مرکز داده اساس نیاز طرح و بهره بردار تعیین می گردد. الزامات خاص و مورد نیاز برای طراحی تأسیسات برقی، مکانیکی، معماری،  سازه و غیره برای هر چهار رده بندی مرکز داده در استانداردهای فوق الذکر تعیین و مشخص گردیده است. بر اساس رده انتخاب شده برای مرکز داده، الزامات همان رده نیز باید بطور کامل رعایت گردد.

تبصره: سیستم اتصال زمین عملیاتی مرکز کامپیوتر و یا مرکز داده باید به ترمینال یا شینه اتصال اصلی زمین وصل و همبندی گردد.

4-7-9-13 سیستم های جریان ضعیف تحت پروتکل اینترنت (IP Base)

سیستم های جریان ضعیف تحت IP به دلیل امکانات آنها، توانایی تجمیع با هم و یا با سایر سیستم ها، قابلیت انعطاف، بهره گیری از سیستم ها و فن آوری روز و غیره. در انواع ساختمان ها از جمله اداری، تجاری های بزرگ، ساختمان مرکزی بانکها،  مراکز خرید بزرگ و غیره با توجه به کاربری فضاهای ساختمان و نیاز بهره بردار، مورد استفاده قرار می گیرد که عمده ترین آنها به قرار زیر است:

1-4-7-9-13 سیستم تلفن تحت IP

سیستم تلفن تحت IP (IP-hone  و یا IP-Base) بطور مستقل و یا مشترک با سیستم تلفن متعارف با توجه به نیاز ساختمان و بهره بردار، شرایط طرح و غیره با خصوصیات، شرایط و الزامات زیر مورد استفاده قرار می گیرد:

الف) این سیستم باید با رعایت پروتکلهای اینترنت، استانداردهای مربوط به مخابرات و ارتباطات و نیز صدا تحت VOIP) IP)، طراحی و بکار گرفته شود.

ب) شبکه غیر فعال این سیستم از قبیل پریزها، کابل مسی شبکه، رک های فرعی و اصلی، کابل پشتیبان و غیره دارای الزامات یکسان با الزامات شبکه کامپیوتر می باشد.

پ) این سیستم می تواند در بستر و ساختار مستقل و یا در یک بستر مشترک با شبکه کامپیوتر و شبکه داده طراحی و مورد بهره برداری قرار گیرد.

ت) تعداد خطوط تلفن این سیستم بر اساس نیاز فضاها تعیین می گردد. مرکز این سیستم ( IP PBX)، از طریق مرکز کامپیوتر و یا مرکز داده خطوط تلفن داخلی، شهری، کشوری، فاکس و غیره را بهم مرتبط می نماید.

ث) بخش فعال مرکز این سیستم شامل سوییچ ها، سرورها، نرم افزار و سایر تجهیزات آن، توسط متخصصین مخابرات و یا فنآوری اطلاعات تعیین و انتخاب می گردد.

2-4-7-9-13 سیستم صوتی و اعلام خطر تحت IP

سیستم صوتی و اعلام خطر تحت IP جهت پخش صوت، پیام رسانی و اعلام خطر با توجه به نیاز ساختمان شرایط طرح و غیره با خصوصیات و الزامات زیر بکار می رود:

الف) در طراحی این سیستم باید پروتکلهای اینترنت، استانداردهای مربوطه و دستورالعمل سازندگان رعایت گردد.

ب) این سیستم باید امکانات و همخوانی های لازم برای مرتبط شدن با مرکز اعلام حریق و سیستم مدیریت هوشمند ساختمان را داشته باشد.

پ) باید محل مناسب جهت نصب مبدلهای دیجیتال به آنالوگ، تقویت کننده های صوتی محلی در طبقات ساختمان که بلندگوهای سیستم صوتی هر طبقه و یا منطقه ای را تغذیه می نمایند، در نظر گرفته شود. این محل میتواند اتاق برق جریان ضعیف و یا اتاق برق فشار ضعیف تأسیسات برقی باشد.

ث) در مرکز سیستم، سیگنال صوتی پس از تبدیل از حالت آنالوگ به دیجیتال، سیگنال دیجیتال از طریق بستر شبکه کامپیوتر و یا شبکه داده، به عنوان سیگنال ورودی مبدل و تقویت کننده محلی بکار گرفته می شود.

3-4-7-9-13 سیستم آنتن مرکزی (تلویزیون) تحت IP

سیستم آنتن مرکزی تحت IP (IP Base TV) جهت دریافت و ارسال سیگنال تصاویر تلویزیونی و ماهواره ای یا تصاویر دیگر و همچنین کانالهای رادیویی و صوتی با توجه به نیاز ساختمان، بهره بردار، شرایط طرح و غیره با خصوصیات و الزامات زیر، مورد استفاده قرار می گیرد:

الف) در طراحی این سیستم باید استانداردهای مربوطه و دستورالعمل سازندگان معتبر آن، رعایت گردد.

ب) سیگنالهای تصاویر تلویزیونی دریافتی از طریق مرکز این سیستم به صورت دیجیتال و داده درآمده و سپس این سیگنالها در بستر شبکه کامپیوتر و یا شبکه داده که دارای مشخصات و امکانات لازم جهت ارسال تصاویر با کیفیت مناسب است، قرار می گیرد.

پ) تعداد کانالهای تلویزیونی، ماهواره ای و تصاویر، توسط کارتهای سیگنال مخصوص در مرکز سیستم تعیین می گردد و بر اساس آن کانالهای قابل دریافت تعیین و یا افزایش و کاهش داده می شود.

4-4-7-9-13 سیستم های امنیتی و حراستی تحت IP

سیستم های امنیتی و حراستی تحت IP عمدتاً شامل سیستم های زیر می باشند:

  • سیستم تلویزیون مدار بسته (دوربین مداربسته)
  • سیستم کنترل تردد تحت IP
  • سیستم اعلام و هشدار سرقت

رعایت موارد زیر در طراحی و بکارگیری سیستم های فوق در ساختمان ها الزامی می باشد:

الف) بستر شبکه داده سیستم های فوق میتواند همان بستر شبکه کامپیوتر و داده باشد ولی عموماً بستر شبکه سیستم های فوق، برای افزایش ایمنی و جلوگیری از نفوذ و تخریب افراد غیر مجاز، مستقل در نظر گرفته می شود.

ب) تجهیزات سیستم های فوق باید از نوعی انتخاب و به نحوی نصب شوند که انجام دستکاری و تخریب در آنها به حداقل برسد.

پ) مجاری و مسیرهای عبور مدارها و کابل کشی های سیستم های مذکور باید ایمن و غیر قابل دستکاری و تخریب باشد.

ت) سیستم های فوق باید امکانات و همخوانی های لازم را برای مرتبط شدن با مرکز اعلام حریق و همچنین سیستم مدیریت هوشمند ساختمان داشته باشد.

ث) مرکز سیستم های مذکور باید از نوع متکی به خود باشد.

ج) رعایت استانداردها و دستورالعمل سازندگان معتبر سیستم های فوق الذکر در طراحی و بکارگیری اجزا، تجهیزات و شبکه سیستم های فوق الزامی است.

چ) مراکز سیستم های فوق الذکر باید دارای فضای نصب و کنترل مستقل و ایمن باشد. اجزای سیستم کابل های شبکه و همچنین تجهیزات مراکز فوق، از قبیل سویچ ها، سرورها، سیستم  ضبط تصاویر، سیستم ثبت تردد، مانیتورهای تصویر، پانل های کنترل و غیره باید بر اساس نیاز سیستم و بهره بردار تعیین و تأمین گردد.

تبصره: سیستم های جریان ضعیف تحت IP مورد اشاره در بندهای فوق اصلی ترین آنها می باشد. سیستم های جریان ضعیف تحت IP دیگری نیز از قبیل سیستم مدیریت پارکینگ، سیستم دربازکن، سیستم نمایش تصویر و آگهی و غیره وجود دارند که در آنها نیز معیار طراحی و بکارگیری، نیاز ساختمان و بهره بردار، بر طبق استاندارد و دستورالعمل سازندگان معتبر آن سیستم، خواهد بود.

8-9-13 سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (BMS)[1]

برای راهبری، نظارت، تنظیم و تثبیت شرایط، اتوماسیون و کنترل، مدیریت و بهره برداری بهینه از سیستم های تأسیسات برقی، مکانیکی و سایر سیستم های موجود در طرح ساختمان، با توجه به اهمیت، شرایط طرح، کاربری و بهره برداری از ساختمان، سیستم مدیریت هوشمند ساختمان و یا به عبارت دیگر سیستم مدیریت ساختمان در ترکیب با سیستم مدیریت انرژی با هدف اتوماسیون و کنترل و نیز مدیریت انرژی جهت و صرفه جویی در مصرف انرژی، طراحی و اجرا می گردد.

1-8-9-13 طراحی سیستم مدیریت هوشمند ساختمان به دلیل تخصصی بودن، دارا بودن استانداردهای خاص سیستم، پروتکلهای ارتباطی، اطلاعات داده، شبکه ارتباطی، نرم افزارهای مدیریت و راهبری و سازگار با اجزای سیستم و ساختار شبکه، باید توسط شرکتهای معتبر و صاحب صلاحیت در این زمینه و نیز بر اساس نیازهای سیستم های تأسیسات برقی، مکانیکی و سایر سیستم های دیگر موجود در طرح ساختمان، انجام گیرد. برنامه ریزی و طراحی این سیستم، باید از ابتدای شروع مطالعات طرح و نیز در طول مراحل طراحی توسط شرکت مذکور با هماهنگی طراحان رشته های تأسیسات برقی، مکانیکی و غیره و یا توسط طراحان با تجربه سیستم مدیریت هوشمند ساختمان که طرح آنها به تأیید شرکت فوق الذکر نیز برسد، انجام گرفته و شرکت مذکور باید در طول اجرای طرح، نظارت کامل بر اجرای آن داشته و یا اجرای آن مستقیماً توسط شرکت مذکور انجام گیرد. در هر حال نصب برنامه ریزی و راه اندازی سیستم بعهده شرکت مذکور خواهد بود.

1-1-8-9-13 سیستم مدیریت هوشمند ساختمان باید طبق سناریوی از پیش تعریف شده برای هر یک از سیستم های طرح، با هدف کنترل و فرمان، نظارت مشاهده وضعیت و حالت، اندازه گیری مصارف انجام تنظیم و تثبیت، محاسبه، استخراج، ثبت اطلاعات و شرایط موجود و مورد نیاز در سیستم های تأسیسات برقی، مکانیکی و سایر سیستم های موجود دیگر انجام گیرد.

2-1-8-9-13 در انتخاب روشها، سیستم ها، سناریوهای مصرف انرژی، شرایط مورد نظر در بررسی و ارزیابی هر یک از اجزای مصرف کننده انرژی و عوامل دیگر که در صرفه جویی در مصرف انرژی مؤثر می باشند. باید موارد مرتبط در این مقررات و مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان رعایت شوند.

3-1-8-9-13 برای کنترل و فرمان، نظارت، مشاهده وضعیت و حالت، اندازه گیری مصارف، تنظیم و تثبیت، عملکرد، ارتباط داده، تأمین شرایط مورد نیاز جهت اتوماسیون و کنترل و کارکرد مناسب اجزای سیستم های تأسیسات برقی، مکانیکی و سایر سیستم های دیگر (که اصطلاحاً سیستم ها و اجزای سطح اول نامیده می شوند) و نیز تأمین سیستم ها، شرایط و تجهیزات لازم برای اعمال مدیریت در سیستم های فوق الذکر (که اصطلاحاً سیستم های سطح دوم نامیده می شوند) و نهایتاً تأمین سیستم ها، شرایط و تجهیزات لازم برای اعمال مدیریت هوشمند و نیز مدیریت انرژی با نرم افزارهای خاص (که اصطلاحاً سیستم های سطح سوم نامیده می شوند)، ایجاد یک ساختار شبکه ارتباطی داده با دستگاه ها و تجهیزات کل سیستم BMS الزامی می باشد. برای این منظور باید نقاط مورد نظر در اجزای سیستم های فوق الذکر از طریق ورودی های دیجیتال، خروجی دیجیتال، ورودی های آنالوگ و یا خروجی آنالوگ مورد نیاز برای هر یک از اجزاء و نقاط، عموماً توسط ماژول یا مدول و یا هر سیستم ارتباطی و اطلاعات داده مورد نیاز و همخوان دیگر به کنترلرهای سیستم BMS وصل گردند. کنترلرهای سیستم BMS باید با استفاده از کابل کشی با کابل های استاندارد و با توپولوژی استاندارد و سازگار با سیستم و تحت پروتکلهای ارتباطی داده معتبر، به سویچ های ارتباطی فرعی و نیز تجهیزات دیگر ،شبکه متصل گردند. این سویچ ها از طریق کابل پشتیبان، سویچ های مرکزی، سرورها و تجهیزات دیگر مرکز سیستم BMS، اطلاعات داده لازم را جهت اعمال اتوماسیون و کنترل و مدیریت هوشمند در سیستم های ردیفهای ۱۳-۹-۸-۱-۴ مبادله می نمایند.

4-1-8-9-13 در صورت نیاز به استفاده از سیستم BMS در طرح ساختمان ضمن در نظر گرفتن شرایط طرح، کاربری و بهره برداری و در صورت موجود بودن هر یک از سیستم های زیر در طرح، چنانکه ارتباط آنها با سیستم BMS لازم تشخیص داده شوند، هر یک از این سیستم ها، می توانند تحت کنترل و مدیریت تجمیع شده با سیستم BMS قرار گیرند.

الف) تابلوهای برق تغذیه، کنترل و فرمان سیستم روشنایی داخلی

ب) پرده کرکره اتوماتیک پنجره (پ۲-۴ تبصره ۱)

پ) تابلوهای برق تغذیه و مدارهای سیستم روشنایی ایمنی

ت) تابلوهای برق تغذیه، کنترل و فرمان روشنایی محوطه

ث) تابلوهای برق تغذیه، کنترل و فرمان سیستم نورپردازی نما و یا نورپردازی ویژه

ج) تابلوهای برق تغذیه، کنترل و فرمان دستگاه ها و تجهیزات تأسیسات مکانیکی از جمله هوارسان،ها فن کویل ها، هواکش ها، سیستم حجم هوای متغیر و نیز پمپ های تأمین آب آشامیدنی، پمپ های آب آتش نشانی، سطوح آب در منابع ذخیره، پمپ های سیستم های برودتی و حرارتی، برجهای خنک کن و پمپ های آن، بویلرهای سیستم حرارتی، چیلرهای سیستم برودتی و غیره.

چ) تابلوهای برق و یا مدار تغذیه، کنترل و فرمان سیستم تخلیه دود به هنگام حریق

ح) تابلوهای برق و یا مدار تغذیه، کنترل و فرمان سیستم تأمین هوای فشار مثبت چاه آسانسور دسترسی آتش نشان

خ) تابلوهای برق و یا مدار تغذیه، کنترل و فرمان سیستم تأمین هوای فشار مثبت پلکان های خروج و راه های خروج الزامی

د) تابلوهای برق تغذیه آسانسورها

ذ) تابلوهای برق تغذیه پلکان های برقی

ر) تابلو برق و یا مدار ،تغذیه کنترل و فرمان سیستم تخلیه گاز مونواکسید کربن

ز تابلو تغذیه، سیستم کنترل و رگولاتور بانک خازن

ژ) تابلو اصلی برق و کنترل مولد نیروی برق اضطراری

س) تابلو و یا کلید تبدیل اتوماتیک مولد نیروی برق اضطراری و یا سایر کلیدهای تبدیل اتوماتیک موجود در طرح

ش) کنترل شرایط تابلو برق بدون وقفه و نیز عملکرد و شرایط کار دستگاه برق بدون وقفه و منابع تغذیه پشتیبان سیستم های تأمین ایمنی، دستگاه ها و تجهیزات حساس

ص) تابلوهای برق فشار ضعیف که نیاز به کنترل، فرمان، نظارت و غیره، توسط سیستم BMS دارند.

ض)  تابلوهای برق فشار متوسط که نیاز به کنترل، فرمان، نظارت و غیره، توسط سیستم BMS دارند.

ط) ترانسفورماتور فشار متوسط (نظارت بر شرایط کارکرد رله های آن)

ظ) اندازه گیری پارامترهای شبکه تأسیسات برق از قبیل ولتاژ، جریان، ضریب توان، فرکانس و غیره در تابلوهایی که این اندازه گیری جهت نظارت بر شرایط، کنترل مصرف انرژی، محاسبه و استخراج اطلاعات لازم از جمله مصرف برق اکتیو و راکتیو در دوره های زمانی و فصول مختلف غیره مورد نیاز است.

ع) سایر موارد دیگری که ممکن است در طرح موجود باشد.

9-9-13 الزامات سایر سیستم های جریان ضعیف

کلیه سیستم های جریان ضعیف دیگر به غیر از ردیف های تشریح شده قبلی مانند سیستم اعلام نشت گاز سوخت، اعلام خطر گاز مونواکسید کربن، شبکه مدیریت انرژی، سیستم صوتی دیجیتال مراکز تجمع و همایش، تابلوهای نمایشگر دیجیتال و تصویری، سیستم حضور و غیاب، سیستم ویدیو پروژکتور، سیستم های صوتی و تصویری ویژه، سیستم کنفرانس و ترجمه همزمان، سیستم کنترل و ابزار دقیق، سیستم تلفن آتش نشان، شبکه فرمان حسگر (سنسور) زلزله و غیره، رعایت موارد زیر الزامی است:

الف) در سیستم های فوق الذکر علاوه بر رعایت کلیه مقررات ذکر شده برای انجام سیم کشی و یا کابل کشی در این مبحث، باید استانداردهای معتبر مربوطه و یا دستورالعمل سازندگان معتبر سیستم نیز مراعات شود.

ب) مدارهای هر سیستم باید مستقل از مدارهای سیستم های دیگر جز در مواردی که مجاز اعلام می شود، اجرا گردد.

1-9-9-13 در صورت استفاده از سیستم تلفن آتش نشان در طرح ساختمان، کابل این سیستم باید از نوع مقاوم در برابر حریق بوده و بر اساس استانداردهای معتبر تولید شده باشد، سایر مشخصات این کابل نیز باید طبق توصیه سازندگان معتبر این سیستم انتخاب شود.

2-9-9-13 در صورت استفاده از شبکه فرمان حسگر (سنسور) زلزله در ساختمان، فرمانهای اعلام خطر و قطع این حسگر از طریق سیستم مدیریت هوشمند ساختمان و یا بطور مستقل و مستقیم به شیر برق ورودی گاز سوخت، آسانسورها، اجزاء تأسیسات برقی از قبیل تابلوهای فشار متوسط ورودی برق شهر در پُست برق اختصاصی و یا تابلوهای برق فشار ضعیف اصلی برق عادی (نرمال) و نیروی برق اضطراری و سایر دستگاه ها و تجهیزاتی که به هنگام زلزله و طبق سناریوی تعریف شده، کارکرد آنها باید متوقف شوند، ارسال خواهد نمود.

[1] توضیح برای عنوان سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (IBMS) و یا به عبارت دیگر سیستم اتوماسیون کنترل ساختمان (BACS)، عنوان BMS که بیشتر مصطلح شده و مورد استفاده قرار می گیرد انتخاب گردیده است.

ابزارک‌های من

در حال توسعه

بر اساس برنامه توسعه کدکاو، این بخش طبق زمان بندی تدوین و منتشر خواهد شد. برای اطلاع از برنامه توسعه کدکاو به صفحه “کدکاو” مراجعه کنید.

برای مشاهده و استفاده از این خدمات باید به عنوان کاربر "ورود " کرده باشید.

ورود | عضویت

از طریق این صفحه می توانید به کدکاو وارد شوید و از خدمات سطح بالاتری به رایگان استفاده کنید. اگر هنوز ثبت نام نکرده اید، از همین جا شروع کنید.

صفحات اصلی کدکاو

کتابخانه

جستجوی پیشرفته

کاو
میزان دقت در جستجوی عبارت
عین عبارت چند کلمه ای را جستجو کن
در عنوان ها جستجو کن
متن کامل مقالات را جستجو کن
فیلتر مباحث
استانداردهای ساختمانی ایران
آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله - استاندارد 4-2800
سیمان هیدرولیکی
آهک و فرآورده‌های آن
گچ و فرآورده‌های آن
ملات های ساختمانی
سنگ‌های ساختمانی
سنگدانه ها
کاشی سرامیکی
فرآورده‌های سفالی و آجرها
فرآورده‌های سیمانی
قیر و قطران
عایق‌های رطوبتی
عایق‌های حرارتی
شیشه
یراق آلات ساختمانی
رنگ و پوشش‌های ساختمانی
پلیمرهای ساختمانی
چوب و فرآورده‌های آن
آهن، فرآورده‌های آهنی و مصالح جوشکاری
فلزات غیرآهنی
نانو مواد
مقررات ملی ساختمان ایران
مبحث یکم تعاریف
مبحث دوم نظامات اداری
مبحث سوم حفاظت ساختمانها در مقابل حریق
مبحث چهارم الزامات عمومی ساختمانها
مبحث پنجم مصالح و فرآورده های ساختمانی
مبحث ششم بارهای وارد بر ساختمان
مبحث هفتم پی و پی سازی
مبحث هشتم طرح و اجرای ساختمان های بنایی
مبحث نهم طرح و اجرای ساختمان های بتن آرمه
مبحث دهم طرح و اجرای ساختمانهای فولادی
مبحث یازدهم طرح و اجرای صنعتی ساختمانها
مبحث دوازدهم ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا
مبحث سیزدهم طرح و اجرای تاسیسات برقی ساختمانها
مبحث چهاردهم الزامات عمومی ساختمان
مبحث پانزدهم آسانسور و پلکان برقی
مبحث شانزدهم تاسیسات بهداشتی
مبحث هفدهم لوله کشی گاز طبیعی
مبحث هجدهم عایق بندی و تنظیم صدا
مبحث نوزدهم صرفه جویی در مصرف انرژی
مبحث بیستم علائم و تابلوها
مبحث بیست و یکم پدافند غیرعامل
مبحث بیست و دوم مراقبت و نگهداری و از ساختمانها
مبحث بیست و سوم الزامات ترافیکی ساختمانها