برای تعیین گروه اینرسی حرارتی ساختمان، یا بخشی از آن، در وهله اول لازم است جرم سـطحی مؤثر جدارهای مختلف آن محاسبه گردد. میزان جرم جدار، که در تعیین گروه اینرسی حرارتـی در نظر گرفته میشود، به موقعیت جدار و لایههای مختلف تشـکیلدهنـدة، آن بسـتگی دارد. در ایـن پیوست، روش محاسبه جرم سطحی مؤثر جدار در حالتها و موقعیتهای مختلف ارائه میگردد.
پس از تعیین جرم سطحی مؤثر جدارهای مختلف، جرم مؤثر کل ساختمان یا بخشـی از آن (M) محاسبه میگردد و، در پایان، مقدار جرم سطحی مؤثر ساختمان در واحد سطح زیربنا (ma) تعیین میشود.
پ٢-١ تعیین جرم سطحی مؤثر جدار
پ٢-١-١ جدار در تماس با خارج
چنانچه جدار مجاور خارج ساختمان، یا بخشی از آن، فاقد عایق حرارت باشد، یـا اگـر جـدار عـایق حرارت همگن باشد، در محاسبه جرم مؤثر سطحی جدار، یک دوم جـرم آن جـدار در نظـر گرفتـه میشود.
اگر جدار دارای عایق حرارت باشد، تنها جرم بخشی از جدار که در طرف رو به داخل عایق حرارتی است در محاسبه جرم مؤثر جدار منظور میشود.
در تمام حالات، اگر جرم سطحی مؤثر محاسبهشدة یک جدار بیش از ١٥٠ کیلوگرم در متـر مربـع باشد، به همین مقدار اکتفا میشود.
پ٢-١-٢ جدار مجاور خاك
جرم سطحی مؤثر بخش مجاور خاك دیوار، کف روی خاك یا گربهرو یا فضای بسته مجـاور خـاك، در صورتی که فاقد عایق حرارت باشد، برابر ١٥٠ کیلوگرم در متر مربع در نظر گرفته مـیشـود. در صورتی که جدار دارای عایق حرارت باشد، تنها جرم سطحی بخشی از جـدار کـه در طـرف رو بـه داخل عایقحرارت است در محاسبه جرم سطحی مؤثر جدار منظور میشود. اگر جرم سطحی مؤثر محاسبه شدة آن جدار بیش از ١٥٠ کیلوگرم در متر مربع باشد، به همین مقدار بسنده میشود.
پ ٢-١-٣ جدار در تماس با ساختمان مجاور یا فضای کنترل نشده
جرم سطحی مؤثر جدارهای در تماس با ساختمان مستقل دیگر، یا فضـایی کنترل نشده (راه پلـه، پارکینگ، انبار، …)، اگر فاقد عایق حرارت باشد، برابـر نصـف جـرم سـطحی جـدار، و در غیـر ایـن صورت، برابر با جرم سطحی بخشی از لایههای جدار که در طرف رو به داخل عایق حرارتـی اسـت، در نظر گرفته میشود.
پ٢-١-٤ جدارهای داخل فضای کنترل شده ساختمان
در صورتی که جرم سطحی جداری که داخل فضای کنترل شده ساختمان (یـا بخشـی از آن) واقـع شده است کمتر از ٣٠٠ کیلوگرم در مترمربع باشد، جرم سطحی مؤثر مساوی با جرم سطحی جدار است؛ در غیر این صورت، جرم سطحی مؤثر مساوی با ٣٠٠ کیلـوگرم در مترمربـع در نظـر گرفتـه میشود.
پ٢-٢ جرم سطحی مؤثر ساختمان در واحد سطح زیربنای مفید
اگر mi جرم سطحی مؤثر قسمت i از پوسته خـارجی و عناصـر داخلـی سـاختمان و Ai مسـاحت مربوط به آن باشد، جرم مؤثر ساختمان برابر است با:
(پ٢-١) |
M = Σ (mi . Ai) |
بدین ترتیب، جرم سطحی مؤثر ساختمان (یا بخشی از آن) ma، بر مبنـای واحـد سـطح زیربنـای مفید ساختمان (یا بخشی از آن) Ah، براساس رابطه زیر محاسبه میگردد:
(پ٢-2) |
ma = M/Ah |
پ٢-٣ گروه بندی اینرسی حرارتی ساختمان یا بخشی از آن
پس از تعیین جرم سطحی مؤثر ساختمان در واحـد سـطح زیربنـای مفیـد (ma)، گـروه اینرسـی حرارتی ساختمان، یا بخشی از آن، مطابق جدول پ٢-١ تعیین میگردد: