2-8-6 علائم اختصاری
R : بار باران روی بام تغییر شکل نیافته بر حسب کیلونیوتن بر متر مربع. ( هنگامی که اصطلاح بام تغییر شکل نیافته استفاده میشود، این تغییر شکل شامل بارهای مرده و زنده نمیشود.)
ds: ارتفاع آب روی بام تغییر شکل نیافته تا دهانه ورودی شبکه زهکشی فرعی در زمانی که شبکه زهکشی اصلی مسدود شده است. این ارتفاع به ارتفاع استاتیکی مشهور بوده و بر حسب میلی متر بیان میشود.
dh: ارتفاع آب مازاد بر روی بام تغییر شکل نیافته بواسطه جریان طرح ، که در بالای دهانه ورودی شبکه زهکشی فرعی در نظر گرفته میشود. این ارتفاع به ارتفاع هیدرولیکی مشهور بوده و بر حسب میلی متر بیان میگردد. جریان طرح جریانی است که بر اساس حداکثر بارندگی ظرف مدت یکساعت در محل ساختمان مطابق ضوابط مبحث شانزدهم مقررات ملی ساختمان تعیین میگردد.
3-8-6 تخلیه آب باران
طراحی تخلیه آب باران بام باید بر اساس ملاحظات معماری، مکانیکی و سازهای صورت پذیرد. شبکههای تخلیه آب باران بام باید مطابق با شرایط و ضوابط مبحث شانزدهم مقررات ملی ساختمان طراحی شوند.
4-8-6 بارهای ناشی از باران طرح
هر بخش از بام باید به گونهای طراحی شود که در صورت مسدود شدن شبکه تخلیه آب باران اصلی برای آن بخش، بار کل آب باران جمع شده روی بام به علاوه بار یکنواخت ايجاد شده جریان طرح به واسطه آبی که در روی دهانه ورودی شبکه تخلیه آب باران فرعی بالا آمده است را بر مبنای رابطه زیر تحمل کند.
(1-8-6) | R=0/01(ds+dh) |
شبکههای تخلیه آب باران فرعی، شامل مسیرهای تخلیه آب باران و نقاط تخلیه، باید از مسیرهای تخلیه آب باران اصلی مجزا در نظر گرفته شوند. بدیهی است که تراز شبکههای تخلیه آب باران فرعی همواره بالاتر از شبکههای تخلیه آب باران اصلی است. در شکل ۶-۸-۱، دو نمونه شبکه تخلیه آب باران مجزا برای بام قابل مشاهده است که خطهای نقطه چین در هر یک، نشان دهنده مرز بین مناطق تخلیه آب باران مجزا است.
5-8-6 ناپایداری برکهای و انباشتگی آب
برکهای شدن ، به انباشتگی آب باران صرفاً به واسطه تغییر شکل بامهای نسبتاً تخت اطلاق میشود. صرف نظر از شیب بام، در صورتی که امکان جمع شدن آب بر روی بام به منظور رسیدن به شبکه زهکشی فرعی وجود داشته باشد، انباشتگی آب میتواند رخ دهد. هر دهانه در بام که مستعد برکهای شدن یا انباشتگی باشد، باید مورد تجزیه و تحلیلهای سازهای قرار گیرد تا از دارا بودن سختی کافی آن به منظور جلوگیری نمودن از تغییر شکل مستمر و ناپایداری ناشی از برکهای شدن هنگام انباشتگی آب باران یا در صورت وجود آب ناشی از ذوب شدن برف بر روی آن، اطمینان حاصل گردد. تمامی دهانهها در بامهای با شیب کمتر از ۲٪ و یا بامهای دارای شیب بیشتر که آب روی تمام یا بخشی از آنها جمع شده و شبکه زهکشی اولیه مسدود گردیده است، اما امکان بهره برداری از شبکه زهکشی فرعی وجود دارد، باید به عنوان دهانههای مستعد در ناپایداری در نظر گرفته شوند. در این تجزیه و تحلیل، بار برف یا بار باران معادل بزرگتر باید، مورد استفاده قرار گیرد. شکل ۶-۸-۲، نمونهای از دهانههای مستعد برای یک بام با شیب ۲٪ یا بیشتر را نشان میدهد.