1-16-legal-requirements

1-16 الزامات قانونی

1-1-16 دامنه

1-1-1-16 مبحث شانزدهم – تأسیسات بهداشتی الزامات حداقل را که رعایت آنها مشمول الزامات قانونی است، در تأسیسات مکانیکی که به منظورهای زیر در داخل ساختمان نصب می شود، مقرر می دارد:

الف) لوله کشی و ذخیره سازی آب مصرفی

ب) لوله کشی فاضلاب بهداشتی

پ) لوله کشی هواکش فاضلاب

ت) لوازم بهداشتی

ث) لوله کشی آب باران

2-1-1-16 طراحی، نظارت، انتخاب مصالح و دستگاه ها، اجرای کار، تعمیر، تغییر و نگهداری و بهره برداری تأسیساتی که در (۱۶-۱-۱-۱) مقرر شده، باید طبق الزامات مندرج در این مبحث انجام شود.

3-1-1-16 احکام این مبحث از مقررات ملی ساختمان باید تأسیسات مندرج در (۱۶-۱-۱-۱) را با اهداف ایمنی، بهداشت، آسایش، بهره دهی مناسب و صرفه اقتصادی کنترل کند.

4-1-1-16 احکام قانونی در مدارک زیر بر الزامات مقرر شده در مبحث شانزدهم حاکم می باشد:

الف) قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آئین نامه های اجرایی آن

ب) مبحث دوم- نظامات اداری

5-1-1-16 طراحی، اجرا و کنترل لوله کشی گاز طبیعی ساختمان باید با رعایت الزامات مندرج در ” مبحث هفدهم” از مقررات ملی ساختمان انجام شود.

6-1-1-16 طراحی، اجرا و کنترل تأسیسات آتشنشانی ساختمان باید با رعایت الزامات مندرج در ” مبحث سوم” از مقررات ملی ساختمان انجام شود.

7-1-1-16 طراحی، اجرا و کنترل دستگاه های تولید آب گرم مصرفی باید با رعایت الزامات مندرج در “مبحث چهاردهم” از مقررات ملی ساختمان انجام شود.

8-1-1-16 تعاریف واژه ها و عبارتهای فنی که در این مبحث به کار رفته است باید با مفاهیمی که در ” (۱۶-۲) تعاریف ” آمده دریافت شود. تعاریف دیگری که در “مبحث دوم – نظامات اداری” آمده باید جزئی از این مبحث تلقی شود.

2-1-16 استاندارد

1-2-1-16 آن قسمت از استانداردهایی که در این مبحث به آنها ارجاع شده است، باید جزئی از این مبحث تلقی شود.

2-2-1-16 اگر بین مطالب این استانداردها با احکامی از متن این مبحث مغایرتی مشاهده شود، احکام این مبحث باید ملاک عمل قرار گیرد.

3-1-16 تغییر مقررات

1-3-1-16 اگر قسمتی از این مقررات حذف شود یا تغییر کند، موجب بی اعتبار شدن قسمتهای دیگر نمی شود.

2-3-1-16 استفاده از تأسیسات ساختمانهای موجود که طبق قسمت حذف شده یا تغییر یافته قبلاً اجرا شده باشد، مجاز است. ولی توسعه ساختمانهای موجود نباید طبق قسمت حذف شده از مقررات پیشین باشد و باید طبق مقررات جدید اجرا شود.

4-1-16 ساختمانهای موجود

1-4-1-16 تأسیسات بهداشتی ساختمانهای موجود، که پیش از زمان انتشار رسمی این مبحث از مقررات به طور قانونی مورد استفاده قرار گرفته اند، مشمول الزام قانونی رعایت مقررات این مبحث نمی باشند.

2-4-1-16 هر نوعی تغییر یا نوسازی در تأسیسات بهداشتی ساختمانهای موجود باید با رعایت الزامات مندرج در این مبحث انجام گیرد.

3-4-1-16 اگر تغییر، توسعه یا نوسازی که در ساختمانهای موجود صورت می گیرد، موجب افزایش مقدار آب، فاضلاب یا آب باران ساختمان شود، طرح تأسیسات مربوطه باید بر اساس و طبق الزامات این مبحث تصحیح شود.

4-4-1-16 تعمیر و تغییر جزئی در تأسیسات بهداشتی ساختمانهای موجود مجاز است که طبق وضعیت موجود صورت گیرد، به شرط آن که با رعایت شرایط ایمنی و بهداشتی و مورد تأیید باشد.

5-4-1-16 هرگونه تغییر در کاربری ساختمان ، که بر الزامات مندرج در این مبحث از مقررات در مورد تأسیسات بهداشتی ساختمان اثر بگذارد، باید مورد تأیید قرار گیرد. باید تأیید شود که این تغییر کاربری از نظر ایمنی و بهداشتی اثر زیان بخش ندارد

6-4-1-16 از زمان انتشار رسمی این مبحث، ادامه کار در ساختمانهای نیمه تمام باید با رعایت الزامات این مبحث انجام شود.

5-1-16 راهبری و نگهداری

1-5-1-16 راهبری و نگهداری تأسیسات بهداشتی ساختمان باید با رعایت الزامات این مبحث انجام شود.

2-5-1-16 راهبری و نگهداری تأسیسات بهداشتی ساختمانهای موجود باید با رعایت الزاماتی، که آن تأسیسات بر طبق آن طرح و اجرا شده است انجام شود.

3-5-1-16 صاحب ساختمان یا نماینده قانونی او مسئول راهبری و نگهداری ایمن و بهداشتی تأسیسات بهداشتی ساختمان است.

6-1-16 تخریب

1-6-1-16 پیش از اقدام به تخریب هر ساختمانی که به شبکه آب یا فاضلاب شهری اتصال دارد موضوع تخریب باید قبلاً به سازمان آن شبکه شهری اطلاع داده شود.

2-6-1-16 پیش از آن که اتصال لوله کشی آب یا فاضلاب ساختمان از شبکه آب یا فاضلاب شهری به کلی جدا شود و کنتورها برداشته شود، نباید اجازه تخریب صادر شود.

7-1-16 مصالح

1-7-1-16 مصالحی که در تأسیسات بهداشتی ساختمان به کار میرود باید طبق استانداردها و مشخصات فنی مندرج در این مبحث و مورد تأیید باشد.

2-7-1-16 استفاده از مصالحی که در این مبحث برای تأسیسات بهداشتی مقرر شده است، نباید مانع استفاده از مصالح مورد تأیید دیگر شود.

3-7-1-16 ناظر ساختمان میتواند در موارد ضروری مصالح مشابه را تأیید کند، به شرط آن که مصالح جانشین، از نظر کیفیت، کارآیی، بهداشتی ، دوام و ایمنی، هم ارز مصالحی باشد که در این مبحث از مقررات مقرر شده است.

4-7-1-16 مصالحی که در تأسیسات بهداشتی ساختمان به کار می رود باید در برابر شعله ور شدن مقاوم باشد.

5-7-1-16 استفاده از مصالح کار کرده یا معیوب مجاز نیست.

6-7-1-16 ناظر ساختمان باید از مالک ساختمان یا مجری تأسیسات بهداشتی مدارک فنی کافی درباره کیفیت فنی و آزمایش هر قلم از مصالح را طلب کند و نسبت به مناسب بودن آن برای کار مورد نظر اطمینان یابد. هزینه لازم برای آزمایش کیفیت و تهیه مدارک فنی لازم به عهده مالک ساختمان است.

8-1-16 مدارک فنی

1-8-1-16 مالک ساختمان یا نماینده قانونی او باید پیش از صدور پروانه ، مدارک فنی لازم را،به ترتیبی که در احکام قانونی مندرج در (۱۶-۱-۱-۴) آمده، به منظور مطابقت با الزامات این مبحث از مقررات و تایید آن ارائه دهد.

2-8-1-16 نقشه ها و مشخصات فنی که برای تأیید ارائه می شود، باید شامل پلانها و دیاگرام ها و جزئیات لازم باشد که در آنها قطر و مشخصات لوله ها، جهت جریان سیال در لوله ها، شیب بندی لازم ، مقدار جریان و محل لوازم بهداشتی و دیگر متعلقات لوله کشی توزیع آب سرد و گرم مصرفی، فاضلاب بهداشتی، هواکش فاضلاب و آب باران، نشان داده شده باشد.

الف) نقشه ها باید شامل پلان محوطه اختصاصی باشد که در آن محل اتصال شبکه آب شهری و شبکه فاضلاب شهری به لوله کشی ساختمان مشخص شده باشد.

ب) در صورتی که در محل ساختمان شبکه آب شهری یا شبکه فاضلاب شهری وجود نداشته باشد، باید در نقشه های محوطه محل و چگونگی دریافت آب مصرفی و دفع فاضلاب ساختمان مشخص شود و مورد تایید قرار گیرد.

3-8-1-16 مدارک فنی باید توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی، دارای صلاحیت حرفه ای و پروانه ای اشتغال به کار مهندسی در تأسیسات ساختمان تهیه شده باشد.

4-8-1-16 اگر در جریان طراحی یا اجرای کار تغییراتی در نقشه ها یا مشخصات فنی داده شود باید پیش از اقدام به این تغییرات نوع و علت آن به اطلاع ناظر ساختمان برسد و نقشه ها یا مشخصات تغییر یافته مورد تأیید قرار گیرد.

9-1-16 بازرسی و آزمایش

1-9-1-16 ناظر ساختمان باید در جریان پیشرفت کارهای اجرایی تا پایان کار از مصالح و دستگاه ها و چگونگی اجرای فنی کار بازرسی به عمل آورد و مدارک لازم را درباره نتیجه بازرسی تهیه کند.

2-9-1-16 پیش از اجرای لوله کشی و نصب لوازم بهداشتی صاحب کار یا نماینده قانونی او باید مدارک کافی درباره استانداردهای ساخت و آزمایش هر یک از اقلام مصالح، شرح کار، جزئیات و نتیجه آزمایش در کارخانه سازنده و دیگر اطلاعاتی که مطابقت آن را با الزامات مندرج در این مبحث از مقررات نشان دهد برای تأیید ارائه دهد.

3-9-1-16 بازرسی و آزمایش و صدور تأییدیه هر قسمت از تأسیسات بهداشتی باید پیش از آن که آن قسمت با مصالح ساختمانی پوشانده شود، انجام شود.

الف) بازرسی و آزمایش قسمتی از لوله کشی که در زیر سطح تراز زمین نصب می شود باید، پیش از ساخت کانالها و ترنچ ها و نصب لوله در آنها، و پیش از پوشش این کانال ها و ترنچ ها انجام شود.

4-9-1-16 روشهای آزمایش لوله کشی توزیع آب مصرفی لوله کشی فاضلاب بهداشتی، لوله کشی هواکش فاضلاب و لوله کشی آب باران باید با رعایت الزاماتی باشد که در هر یک از فصلهای این مبحث از مقررات مقرر شده است.

الف) آزمایش نهایی باید پس از انجام کامل لوله کشی و نصب دستگاه ها و در زمانی صورت گیرد که ساختمان و تأسیسات آن کامل و آماده بهره برداری باشد.

ب) دستگاه ها، لوازم، ابزار و نیروی انسانی مورد نیاز برای آزمایش باید توسط مالک ساختمان یا نماینده قانونی او فراهم شود.

پ) در صورتی که تمام یا قسمتی از تأسیسات بهداشتی با الزامات مندرج در این مبحث از مقررات مطابقت نداشته باشد، باید برای رفع نقص و تصحیح آن اقدام شود و روند بازرسی و آزمایش تکرار شود.

5-9-1-16 در پایان عملیات تهیه و نصب تأسیسات بهداشتی ساختمان، باید از طرف ناظر ساختمان بازرسی نهایی صورت گیرد و پیش از صدور گواهی تأیید کل کار همه مواردی که با الزامات مندرج در این مبحث از مقررات مغایرت دارد صورت برداری و تصحیح شود.

الف) در صورت مطابقت تأسیسات نصب شده با الزامات مندرج در این مبحث از مقررات باید از طرف ناظر ساختمان گواهی تأیید صادر شود.

ابزارک‌های من

در حال توسعه

بر اساس برنامه توسعه کدکاو، این بخش طبق زمان بندی تدوین و منتشر خواهد شد. برای اطلاع از برنامه توسعه کدکاو به صفحه “کدکاو” مراجعه کنید.

برای مشاهده و استفاده از این خدمات باید به عنوان کاربر "ورود " کرده باشید.

در این بخش مقررات ملی رابطه ای وجود ندارد
در این بخش مقررات ملی جدولی وجود ندارد
در این بخش مقررات ملی تصویر یا نموداری وجود ندارد

ورود | عضویت

از طریق این صفحه می توانید به کدکاو وارد شوید و از خدمات سطح بالاتری به رایگان استفاده کنید. اگر هنوز ثبت نام نکرده اید، از همین جا شروع کنید.

صفحات اصلی کدکاو

کتابخانه

جستجوی پیشرفته

کاو
میزان دقت در جستجوی عبارت
عین عبارت چند کلمه ای را جستجو کن
در عنوان ها جستجو کن
متن کامل مقالات را جستجو کن
فیلتر مباحث
استانداردهای ساختمانی ایران
آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله - استاندارد 4-2800
سیمان هیدرولیکی
آهک و فرآورده‌های آن
گچ و فرآورده‌های آن
ملات های ساختمانی
سنگ‌های ساختمانی
سنگدانه ها
کاشی سرامیکی
فرآورده‌های سفالی و آجرها
فرآورده‌های سیمانی
قیر و قطران
عایق‌های رطوبتی
عایق‌های حرارتی
شیشه
یراق آلات ساختمانی
رنگ و پوشش‌های ساختمانی
پلیمرهای ساختمانی
چوب و فرآورده‌های آن
آهن، فرآورده‌های آهنی و مصالح جوشکاری
فلزات غیرآهنی
نانو مواد
مقررات ملی ساختمان ایران
مبحث یکم تعاریف
مبحث دوم نظامات اداری
مبحث سوم حفاظت ساختمانها در مقابل حریق
مبحث چهارم الزامات عمومی ساختمانها
مبحث پنجم مصالح و فرآورده های ساختمانی
مبحث ششم بارهای وارد بر ساختمان
مبحث هفتم پی و پی سازی
مبحث هشتم طرح و اجرای ساختمان های بنایی
مبحث نهم طرح و اجرای ساختمان های بتن آرمه
مبحث دهم طرح و اجرای ساختمانهای فولادی
مبحث یازدهم طرح و اجرای صنعتی ساختمانها
مبحث دوازدهم ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا
مبحث سیزدهم طرح و اجرای تاسیسات برقی ساختمانها
مبحث چهاردهم الزامات عمومی ساختمان
مبحث پانزدهم آسانسور و پلکان برقی
مبحث شانزدهم تاسیسات بهداشتی
مبحث هفدهم لوله کشی گاز طبیعی
مبحث هجدهم عایق بندی و تنظیم صدا
مبحث نوزدهم صرفه جویی در مصرف انرژی
مبحث بیستم علائم و تابلوها
مبحث بیست و یکم پدافند غیرعامل
مبحث بیست و دوم مراقبت و نگهداری و از ساختمانها
مبحث بیست و سوم الزامات ترافیکی ساختمانها