فهرست مطالب
- مبحث نهم طرح و اجرای ساختمانهای بتن آرمه (1399)
- 1-9 کلیات
- 2-9 علائم و تعاریف
- 3-9 مشخصات مکانیکی بتن
- 4-9 مشخصات آرماتورها
- 5-9 الزامات سیستمهای سازهای
- 6-9 تحلیل سیستمها
- 7-9 ضریبهای بار و ترکیبهای بارگذاری – ضریبهای کاهش مقاومت
- 8-9 ارزیابی مقاومت مقطع در خمش، بار محوری، برش، پیچش و برش – اصطکاک
- 9-9 دالهای یک طرفه
- 10-9 دالهای دوطرفه
- 11-9 تیرها
- 12-9 ستونها
- 13-9 دیوارها
- 14-9 دیافراگمها
- 15-9 شالودههای بتن آرمه
- 16-9 ناحیه ی اتصال تیر به ستون و دال به ستون
- 17-9 اتصالات اعضای سازه ای به یکدیگر
- 18-9 مهار به بتن
- 19-9 الزامات بهره برداری
- 20-9 ضوابط ویژه برای طراحی در برابر زلزله
- 21-9 جزئیات آرماتورگذاری
- 22-9 مدارک طرح، الزامات ساخت و نظارت
- 23-9 ارزیابی مقاومت سازه های موجود
- 9-پ-1 دوام بتن و آرماتور
- 9-پ-2 طراحی در برابر آتش سوزی
- 9-پ-3 روش خرپایی (روش بست و بند)
- 9-پ-4 جمع شدگی و خزش بتن
- 9-پ-5 روش ضرایب لنگر خمشی در دال ها
- 9-پ-6 روش طراحی ساده ساختمانهای بتنی
- واژه انگلیسی به فارسی
مقدمه ویرایش پنجم
با توجه به تجارب و تحقیقات روز افزون در کلیه علوم و فنون مهندسی، تغییرات پیوسته ای در تمام شاخه های فنی در حال رخداد می باشد. روش های طراحی و اجرائی سازه های بتن آرمه نیز از این تغییرات بی بهره نبوده و بازنگری در آئین نامه های موجود اجتناب ناپذیر است و این تغییرات باید هر چند سال یک بار و بصورت مستمر انجام گردند. در این مجموعه که پنجمین ویرایش مبحث نهم مقررات ملی ساختمان می باشد نیز میزان این تغییرات چشمگیر و قابل توجه می باشد.
پیرو نظرخواهی از پیشکسوتان در امر محاسبات و اجرای سازه های بتن آرمه، به صورت فرم های از پیش چاپ شده کتبی و نظرات شفاهی اظهار شده در سمینار یک روزه در سال ۱۳۹۴ و نظرخواهی از عموم مهندسین از طریق پایگاه اینترنتی طی سال های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴، از طرف کمیته تخصصی مبحث نهم جلسات متعددی تشکیل و محورهای اصلی تغییرات مورد نیاز در مبحث نهم مشخص گردیدند. بر این اساس ساختار این ویرایش، طراحی بر مبنای مقاومت تعیین گردید و مقرر شد ضوابط محاسباتی به گونه ای تنظیم گردند که استفاده از نرم افزارهای رایج و مورد استفاده در ایران به آسانی و بدون مشکل انجام شود. علاوه بر آن تسهیلات لازم برای محاسبات ساختمان های میان مرتبه و بلندمرتبه و آشنائی باروش های محاسباتی مورد نیاز مربوطه از قبیل تحلیل برای تعیین خزش و جمع شدگی در بتن آرمه فراهم گردند.
از ویرایشهای قبلی این مبحث در مسائل اجرائی و جزئیات ابعاد مقطع و آرماتوربندی استفاده زیادی می شده است؛ لیکن به دلیل در دسترس نبودن نرم افزارهائی که دقیقا بر اساس اصول مبحث باشند، استفاده شایسته و فراگیر از مبحث در امر محاسبات انجام نگردیده و برخی مهندسین ناگزیرا از سایر آئین نامه های بین المللی استفاده می کردند. در ویرایش موجود نواقص فوق برطرف شده و امکان استفاده از نرم افزارهای متداول فراهم گردیده است.
این ویرایش شامل ۲۳ فصل و ۶ پیوست می باشد. تقسیم بندی موضوعی مبحث شامل موارد زیر است:
١- کلیات، مقررات، تعاریف: فصل های ۱و ۲
۲- مصالح، تکنولوژی، اجرا: فصل های ۳ و ۴ و ۲۲ و پیوست های ۱ و ۴
3- سیستم ها، تحلیل سیستم ها: فصل های ۵ و ۶ و ۷ و پیوست های ۳ و ۶
۴- طراحی مقاطع و اعضاء: فصل های ۸ تا ۱۷ و ۱۹ و ۲۱ و ۲۳
۵ – موارد خاص (شامل طراحی برای زلزله، آتش، مهارها به بتن، و ساختمان های کوتاه مرتبه و با اهمیت معمولی): به ترتیب در فصل های ۲۰ و پیوست ۲ و فصل ۱۸ و پیوست ۵
کمیته تخصصی مبحث نهم امیدوار است با توجه به جامعیت و به روز بودن مبحث، وسهولت کاربرد آن در نرم افزارهای متداول، طراحی سازه های بتن آرمه در ایران هرچه بیشتر استاندارد و یکنواخت گردیده و استفاده از بتن آرمه که یکی از مصالح ارزان و مناسب برای ساخت و ساز در ایران می باشد در سازه های کوتاه و بلند مرتبه افزایش یابد.
در پایان این کمیته از کلیه مهندسان، انجمن های مهندسی، سازمان های نظام مهندسی، و دانشگاهیان گرامی در سراسر ایران که نظرات تخصصی خود را در ارتباط با پیش نویس های این مبحث ارسال نموده اند تشکر و قدردانی نموده و امیدوار است که در هماهنگی و با ادامه مشارکت فعال نامبردگان، راهنمای جامع طراحی سازه های بتن آرمه که مبتنی بر اصول بیان شده در این مبحث باشد تهیه و در اختیار عموم قرار گیرد. بدیهی است از هرگونه پیشنهاد و انتقادی که در متن موجود ممکن است وجود داشته باشد استقبال نموده و از آنها جهت انجام اصلاحات در ویرایش های آینده استفاده خواهد شد.
کمیته تخصصی مبحث نهم مقررات ملی ساختمان
هیأت تدوین کنندگان مبحث نهم مقررات ملی ساختمان-ویرایش پنجم
الف) شورای تدوین مقررات ملی ساختمان
ب) اعضای کمیته تخصصی
پ) دبیرخانه شورای تدوین مقررات ملی ساختمان