فهرست مطالب
مقدمه ویرایش سوم
استفاده از مصالح بنایی در اجرای ساختمان ها از دیر باز در ایران رواج داشته است. اکثر ساختمان های موجود در کشور، به ویژه در شهرهای کوچک، بخش ها، روستاها و هم چنین در بافتهای فرسوده و قدیمی کلان شهرها از نوع مصالح بنایی می باشند. آسیب پذیر بودن این ساختمان ها در زمین لرزه های گذشته، که عمدتا ناشی از عدم رعایت صحیح ضوابط فنی می باشد، اهمیت تدوین، به روزرسانی و ترویج مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان را آشکار می سازد.
اولین کمیته تخصصی مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان، تحت عنوان “ساختمان های مصالح بنایی” در سال ۱۳۷۶ شروع به فعالیت نمود. در ابتدا، با توجه به رواج اجرای سنتی این نوع ساختمان در ایران، که عمدتا مغایر با ضوابط فنی ساختمان های مقاوم در برابر زلزله می باشد، کمیته تخصصی تصمیم گرفت این مبحث را بر اساس تجربیات بومی و امکانات موجود در کشور بومی سازی نماید و طی مباحث جداگانه: ساختمان های آجری، خشتی و سنگی غیر مسلح و کلاف دار، مبحث را بر مبنای نیاز آن زمان جامعه مهندسی ایران تدوین و در سال ۱۳۸۴ ارایه نمود. با پیشرفت صنعت ساخت و ساز و فراهم گردیدن امکان استفاده از مصالح جدید در اقصی نقاط کشور، در ویرایش دوم مبحث، مباحث ساختمان های سنتی خشتی، سنگی و آجری غیر مسلح تجميع و محدودتر گردیده و جهت آشنایی جامعه مهندسان، مبحث بنایی مسلح به صورت مقدماتی و محدود وارد مبحث گردید.
با توجه به اهتمام جدی دفتر تدوین مقررات ملی ساختمان جهت بازنگری و بروز نمودن مباحث، پس از تدوین آخرین ویرایش مبحث هشتم در سال ۱۳۹۲، کمیته جدید مبحث، بلافاصله ارزیابی و بازنگری مبحث را آغاز نمود. در مسیر به روز رسانی مبحث و همگام کردن آن با آیین نامه های معتبر بین المللی و نیاز امروز صنعت ساختمان کشور، در ویرایش جدید، بحث ساختمان های بنایی مسلح به صورت جامع ارایه شده است. هم چنین، با توجه به وجود امکانات فنی و اقتصادی ساخت ساختمانهای بنایی با کلاف در اقصی نقاط کشور و نظر به آسیب پذیر بودن ساختمانهای بنایی سنتی غیر مسلح (بدون کلاف)، بحث اخیر از مبحث هشتم حذف شده است. با برگزاری جلسات متعدد کمیته تخصصی، پیش نویس ویرایش جدید این مبحث آماده شد و در معرض نظر خواهی صاحب نظران و مهندسان قرار گرفت و به تصویب شورای تدوین مقررات ملی ساختمان رسید. در این ویرایش نسبت به ویرایش پیشین تغییرات زیر انجام شده است:
۱. در فصل اول ویرایش جدید، تعاریف اولیه مورد نیاز این مبحث، در مقایسه با ویرایش قبلی، به میزان قابل ملاحظه ای گسترده تر ارائه شده است. هم چنین، با توجه به روابط طراحی ارائه شده در فصل چهارم و فصل های دیگر مبحث، علائم اختصاری مورد استفاده در مبحث در ویرایش جدید این فصل تعریف شده اند.
۲. فصل دوم از ویرایش جدید به معرفی خصوصیات مصالح مورد استفاده می پردازد که نسبت به ویرایش پیشین مفصل تر بوده و اطلاعات بیشتری در رابطه با انواع و ویژگیهای مصالح در اختیار مهندسان قرار میدهد.
٣. در ویرایش جدید این مبحث، فصل سوم تحت عنوان “ضوابط عمومی” مورد بازنگری مفصل قرار گرفته است، به ویژه ضوابط مربوط به اعضای غیر سازه ای به صورت مبسوط در این فصل گنجانده شده است.
۴. فصل چهارم ویرایش جدید به ارائه ضوابط “ساختمانهای بنایی مسلح” اختصاص داده شده است. این ساختمان ها با توجه به عملکرد مناسب در برابر زلزله، در کشورهای پیشرفته لرزه خیز نیز مورد استفاده قرار می گیرند. لذا کمیته بازنگری مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان وقت قابل ملاحظه ای را صرف تکمیل و گسترش این فصل از مبحث نموده و با افزودن مباحث مربوط به بارگذاری، تحلیل و طراحی ساختمان های بنایی مسلح به روش مقاومت نهایی، مجموعه ای کامل در اختیار جامعه مهندسان قرار داده است. امید است تکمیل این فصل از مبحث، مشوقی باشد برای استفاده گسترده از ساختمان بنایی مسلح در ایران .
۵. فصل پنجم ویرایش جدید مبحث، تحت عنوان “ساختمان های بنایی با کلاف”، بطور کلی دوباره نویسی شده است. این فصل نسبت به ویرایش قبلی گسترش قابل ملاحظه ای یافته و بسیاری از ابهامات و کمبودهای موجود بر طرف گردیده است.
۶. همان گونه که اشاره شد، در ویرایش جدید مبحث، فصل ششم ویرایش قبلی تحت عنوان “ساختمانهای بنایی غیر مسلح” حذف و قسمت هایی از فصل حذف شده، شامل اجرای انواع سقف ها به فصل پنجم ویرایش جدید افزوده شده است.
امید است که پس از بیش از بیست سال که از تشکیل ابنیه طراحان غیرتخصصی مبحث هشتم می گذرد، ویرایش جدید مبحث پاسخگوی نیازهای امروز جامعه مهندسی ساختمان کشور باشد. ویرایش جدید مبحث هشتم نیز بی شک عاری از کمبود و ابهام نمی باشد، لذا از محققان و مهندسان محترم خواهشمندیم نظرات اصلاحی و تکمیلی خود را جهت بررسی در اختیار این کمیته قرار دهند.
کمیته تخصصی مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان
هیأت تدوین کنندگان مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان-ویرایش سوم
الف) شورای تدوین مقررات ملی ساختمان
*از تاریخ 6/6/97 جناب آقای مهندس عبدالرضا گلپایگانی به عنوان نماینده شهرداری تهران در جلسات شورای تدوین مقررات ملّی ساختمان شرکت می نماید.
ب) اعضای کمیته تخصصی
عضو | سمت |
دکتر محمدرضا بیات | دبیر |
مهندس عباسعلی تسنیمی | عضو |
دکتر مسعود سلطانی محمدی | عضو |
دکتر حمزه شکیب | عضو |
دکتر محمدرضا ماهری | عضو |
دکتر محمدامیر نجفقلی پور | عضو |
پ) دبیرخانه شورای تدوین مقررات ملی ساختمان